Доступність посилання

ТОП новини

Брехня від ЗМІ Росії: мешканців Маріуполя змушують рити окопи


Масовий проукраїнський мітинг за мир у Маріуполі, 4 вересня 2014 року
Масовий проукраїнський мітинг за мир у Маріуполі, 4 вересня 2014 року

Нацгвардія змушує маріупольців рити окопи, а «Новоросія» рятує місто від української влади. Саме такі фейки поширюють зараз російські журналісти каналів НТВ та «Россия-1». Насправді ж, мешканці роблять все, аби захистити місто від сепаратистів-бойовиків. Після підписання Мінської угоди про мир вся увага прикута до Маріуполя.

За версією каналу «Россия-1», так звані «ополченці» дотримуються угоди, а самі маріупольці не чекають від сепаратистів біди. За їхніми словами, саме українська влада нагнітає ситуацію та готує непотрібні бомбосховища. Журналісти стверджують: сепаратисти не використовують артилерію поблизу Маріуполя, а окопи навколо міста копають не місцеві мешканці, а українські силовики.


«Підвали майже всіх будинків переробили в бомбосховища. Проте спускатися вниз нема потреби – тому всі вони порожні. Подекуди двері взагалі закриті на замок. Деякі жителі не бачать у них змісту. Кажуть, що якби «ополченці» хотіли бомбити місто – зробили б це ще тиждень тому. Від постачання зброї та боєприпасів Нацгвардія відрізана майже повністю. Єдине, що залишається робити силовикам – окопуватись», – каже журналіст за кадром.

«Российская служба новостей» має іншу версію: українські військові не риють окопи самі, а змушують це робити місцевих жителів, до того ж погрожують розправою.

«Маріуполь в оточенні. У місті залишаються українські військові. Скільки їх – ніхто не знає. Вони під дулами автоматів змушують місцевих жителів рити окопи на підступах до міста», – написано на сайті «Российской службы новостей».

Хто насправді риє окопи в Маріуполі і для чого?

Російські медіа використали кадри Reuters, на яких мешканець Маріуполя в цивільному риє траншею. На відео видно: навколо немає ні загрозливих військових, ні озброєних людей. Копаючи шанці, місто готується обороняти себе.


«Я журналістка. Та перш за все, я жителька Маріуполя. Вчора я приїхала сюди, познімала, як люди працюють. Сьогодні я приїхала сюди, аби допомогти їм. Тому що я знаю: якщо не ми, то ніхто не захистить наше місто», – розповіла одна з жінок, що копають траншею в Маріуполі.

Як захищається Маріуполь?

Готуючись відбивати атаку, місцева влада Маріуполя провела засідання Штабу територіальної оборони. Окрім того, вирішили запровадити низку режимних заборон. Перш за все, обмеження стосуватимуться руху транспорту та оборони меж міста.

Зокрема, автомобілі мають їздити по одному, не перевищуючи швидкість у 40 кілометрів на годину. Від 20:00 до 6:00 водіям радять залишатись вдома. Окрім того, маріупольцям варто носити з собою паспорт, адже за охороною міста слідкуватимуть наряди від Міністерства внутрішніх справ України. Також суворо забороняється наближатись до блокпостів української армії, знімати на відео військові об’єкти та запускати салюти.

Представник «ДНР»: Маріуполь має приєднатись до «Новоросії»

Російські канали переконують глядачів: захищатись маріупольці мають саме від української армії. За їхньою версією, сепаратисти дотримуються перемир’я в односторонньому порядку. Втім, майже відразу канал «Россия-24» суперечить офіційній лінії Кремля.

Чи влаштує уявну майбутню «республіку Новоросія», якщо лінія фронту стане кордоном між нею та рештою України? Про це у підсумковому випуску новин ведучий запитав в одного з лідерів угруповання «ДНР» Андрія Пургіна. Бойовик відповів однозначно: не влаштує. Сепаратисти планують відсунути українських військових до адміністративного кордону Донецької та Луганської областей.

«Це зараз штучне утримування, там дуже залякане населення, було багато арештів, як і на інших територіях. Втім, Маріуполь – це невід’ємна частина Донбасу», – заявив він у прямому ефірі.

Які насправді настрої в місті?

Радіо Свобода вирушило до Маріуполя, щоб дізнатися настрої місцевих жителів. Мітинги за єдину Україну, синьо-жовті прапори та прагнення миру – ось що побачив журналіст Дмитро Шурхало.


«Ми не хочемо, щоб у нас тут були російські війська, не хочемо, щоб убивали наших дітей. Ми не знаємо «Новоросію», у нас одна Україна», – висловилась місцева жителька.

Перемир’я, підписане у Мінську 5 вересня, досі триває офіційно. Втім, на практиці сепаратисти його не виконують. РНБО повідомляє, що за час перемир’я загинули п’ять українських військовослужбовців, а 33 були поранені.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG