Доступність посилання

ТОП новини

Росія розпочала проти Польщі «газовий шантаж»?


Варшава – Росія продовжує обмежувати постачання газу до Польщі. Якщо у понеділок «Газпром» експортував полякам блакитного палива на 20 відсотків менше від замовленої кількості, то в четвер ці обсяги подвоїлися. Польські політики називають такі дії «Газпрому» політично вмотивованими. Вони говорять про газовий шантаж з боку Кремля і намагання Росії залишиту Україну наодинці з холодною зимою.

«Польська нафтова і газова компанія», яка постачає російський газ до цієї держави, просить поляків не хвилюватися. Мовляв, ситуція із блакитним паливом – під контролем. Разом з тим Маріуш Завіша, президент цієї компанії, минулий четвер назвав критичним днем для газопостачання країни. За його словами, у четвер газу до Польщі з Росії надійшло на 45 відсотків менше від замовленої кількості. Щоб врятувати ситуацію, компанія мусила розпочати імпорт блакитного палива з Німеччини та Чехії.

Завіша каже, що з Польщі до «Газпрому» надіслали вже три офіційні запити з проханням пояснити ситуацію та відповідь поки що не надійшла. Єдина інформація, якою володіють у Польщі – висловлювання речника російського монополіста, що Москва виконує свої зобов’язання з постачання газу до Польщі. Про це розповіла Дорота Ґаєвська, речник «Польської нафтової і газової компанії».

«Ми звернулися до спілки «Газпром-Експорт» з проханням пояснити цю ситуацію, та ми не отримали відповіді, ми знаємо тільки те, що й ви, тобто зміст виступів речника Газпрому. Ми сподіваємося, що це чисто технічні проблеми і сподіваємося, що дочекаємося відповіді й тоді все стане зрозумілим, натомість ми не будемо інтерпретувати ці факти», – сказала Ґаєвська.

У «Польській нафтовій і газовій компанії» запевняють, що наразі підстав для паніки немає, адже цього року у газосховищах країни – рекордно великі обсяги газу – понад 2,5 мільярда кубометрів. Такої кількості полякам вистачило б на два з половиною місяці споживання.

У тому, що підстав для паніки нема переконаний також Януш Пєхоцінський, міністр економіки Польщі. У четвер ввечері міністр повідомив, що після тривалого мовчання російська сторона врешті озвалася й обіцяла, що газ до Польщі експортуватиметься згідно з попередніми домовленостями.

Політика Кремля загрожує європейській енергетичній солідарності

Тим часом опозиційні польські політики вважають, що значне обмеження постачання з Росії – це спроба Кремля чинити політичний тиск на Варшаву. Кшиштоф Щерський, представник комісії закордонних справ Сейму, кваліфікує дії Газпрому як газовий шантаж. За його словами, обмеження постачання – це намагання змусити країни ЄС відмовитися від реверсу палива в Україну, а також зруйнувати плани європейців про створення енергетичного союзу.

«Якщо ми з легкістю відмовлятимемося від постачання газу в Україну з заходу, щоб рятувати свої власні ринки, то тим самим піддамося пекельно спритному російському шантажеві, який поки що не загрожує польській енергетичниій безпеці, проте він уже загрожує європейській енергетичній солідарності», – вважає Щерський.

Пйотр Наїмський, екс-міністр економіки, констатує – обмежуючи постачання газу до Польщі, Росія втілює в життя свою державну доктрину, тобто використовує енергоносії як знаряддя зовнішньої політики.

Схожі міркування у Ярослава Качинського, лідера найбільшої польської опозиційної партії «Право і справедливість».

«Можна сказати, що Росія застосовує щодо нас санкції, натомість ці санкції є частиною загальної наступальної та агресивної стратегії, спрямованої на відбудову сфер впливів, або іншими словами – на відбудову імперії. Ця справа була очевидною вже 6-7 років тому, після грузинської війни жодна мисляча людина цього не заперечувала», – стверджує Ярослав Качинський.

На думку Качинського, якщо Росія й надалі обмежуватиме постачання газу, то Польща повинна забирати собі частину блакитного палива, яке експортується через її територію далі на захід.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG