Доступність посилання

ТОП новини

Харківські чиновники саботують мобілізацію?


Заступник Кернеса відкидає звинувачення в саботажі мобілізації
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

Заступник Кернеса відкидає звинувачення в саботажі мобілізації

Харків – На Харківщині команди Ігоря Балути та Генадія Кернеса продовжують з’ясовувати стосунки, незважаючи на військове протистояння в Луганській та Донецькій областях. Черговим приводом для суперечки стала незадовільна мобілізація автотехніки на потреби української армії. Голова області Ігор Балута назвав саботажем провал кампанії зі збору машин для фронту. В харківській мерії звинувачення вважають безпідставними і теж заявляють про провал мобілізації з боку чиновників районних адміністрацій обласного підпорядкування.

В рамках третього етапу часткової мобілізації на Харківщині передбачалося для військ залучити більше двохсот одиниць автотехніки – це автобуси, дорожньо-будівельні машини, вантажівки, швидкі тощо. Техніку беруть на час бойових дій як у державних підприємств, так і у приватних компаній, а потім мають повернути господарям. Пошкоджені війною автівки мають або відремонутвати, або замінити новими, придбаними за державний кошт, розповів журналістам заступник військового комісара Харківської області Юрій Калгушкін.

Чутки про невтішні результати тимчасового вилучення машин для армії військовий начальник коментував м’яко, мовляв, все встигнемо, наради тривають. Але пізніше заступник голови обладміністрації Василь Хома не стримався в жорстких підсумках ходу мобілізації:

«Місто Харків провалив задачу з постачання техніки для мобілізації», – заявив він.

Саботаж чи зрада?

На прохання преси оприлюднити назви підприємств і керівників фірм, що ігнорують звернення про надання машин, заступник голови області Василь Хома попросив зачекати:

«Давайте я вам назву, коли завершиться мобілізація, ми опублікуємо назви підприємств в газеті нехай усі знають героїв, хто відмовився давати, хто сховав техніку, а хто відвіз до Полтавської області п’ятдесят одиниць техніки», – обіцяв Василь Хома.

На своїй сторінці в Facebook голова обласної державної адміністрації Ігор Балута ставить питання xиновникам з мерії Харкова: «Саботаж чи зрада?». За його даними, Керівництво Харкова станом на шосте вересня виконало план постачання техніки для потреб фронту лише на 25%. При цьому районним адміністраціям Харківської області вдалося залучити техніки на більше ніж вісімдесят відсотків.

Винним у зриві мобілізації хочуть зробити Кернеса – Терехов

Заступник міського голови Ігор Терехов, відповідаючи на звинувачення Балути щодо провалу мобілізації автотехніки наголосив, що керівник області майже вдвічі зменшив результати збору районними адміністраціями машин для силовиків. За словами заступника Геннадія Кернеса, це було зроблено навмисно, бо, як він сказав, «пан Балута і його адміністрація провалили мобілізацію в харківській області. А винним у цьому хочуть зробити Кернеса».

«Балута написав про 25% мобілізованої техніки по Харкову, але він як мінімум вдвічі занизив кількість техніки, яку районні військкомати міста передали напряму до армії. Якщо ж говорити про те, скільки техніки було оглянуто і яка могла б бути доставлена, але, через певні технічні обставини була не доставлена, то це безумовно за сто відсотків», – заявив Ігор Терехов Радіо Свобода.

Заступник міського голови заявляє, що так і не надійшла спеціальна постанова від обладміністрації, яка регулює відшкодування збитків, якщо техніка зіпсується в результаті під час бойових дій. І незважаючи на відсутність такої постанови директори підприємств віддають свої вантажівки чи автобуси. На прохання Радіо Свобода голова обласної адміністрації Ігор Балута на сторінці у Facebook пояснює ситуацію з розпорядженнями. За його словами, відповідний документ був підписаний ще тридцятого липня.

«В період з 30 липня по 6 вересня виділити за поданням військових комісаріатів необхідну кількість автомобілів для забезпечення проведення мобілізації людських і транспортних ресурсів», – наводить цитату з розпорядження у своєму Facebook Ігор Балута.

Голова області закликав органи прокуратури дати відповідну правову оцінку діям міського керівництва. У свою чергу міська влада ще двадцять дев’ятого серпня звернулася до Генеральної прокуратури з проханням розібратися в тому, чи виконала Харківська облдержадміністрація свої прямі функції з мобілізації.

А тим часом Василь Хома, який в обладміністрації відповідає за військові питання, погрожує повістками і відправкою на фронт тим начальникам, які приховуватимуть машини від мобілізації. Перший десяток претендентів – голів райадміністрацій – вже є, запевняє він.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG