Доступність посилання

ТОП новини

Кількість дітей-переселенців може бути у 8 разів більша від зареєстрованої – Волинець


Росія використовує дітей як інструмент психологічної війни проти України
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:24:07 0:00

Вимушені переселенці зі сходу України далеко не завжди реєструють своїх дітей у місцях їх перебування, тому реальна кількість дітей-біженців може бути у 8 разів більша. Про це Радіо Свобода розповіла керівник офісу Уповноваженого президента з прав дитини Людмила Волинець.

«Є досить велика частина людей, які не засвідчили свій факт евакуації із Донецької, Луганської областей та Криму. Наразі 75 тисяч дітей зареєстровані у зонах тимчасового проживання. Але я хочу нагадати, що на Донбасі проживають 7 мільйонів населення. Якщо третина з них діти, то уявіть собі якою може бути ця цифра. Я думаю, кількість дітей-переселенців разів у вісім більша, ніж 75 тисяч», – сказала Людмила Волинець.

Керівник офісу Уповноваженого з прав дитини також наголосила, що Росія використовує дітей як інструмент інформаційної війни проти України.

«На сьогодні деякі російські політики продовжують декларувати, що на території Росії є певна кількість дітей-сиріт з України без законних представників. І зараз для нас це велика турбота. Ми повинні з’ясувати, чи це реально, або це одна із складових інформаційної війни, як це люблять робити наші сусіди», – каже Волинець.

Крім того, вона повідомила, що Росія повернула незаконно вивезених під час бойових дій на Донбасі дітей із українських сиротинців і дитячих будинків, оскільки «Україна зчинила такий галас, у хорошому сенсі слова, що, власне, у Росії не було іншого виходу. І зараз лежить подання в Європейський суд з прав людини про те, що Росія порушила права дітей навіть намагаючись їх вивезти».

На думку Волинець, що у ситуації, коли люди вимушені вивозити дітей із зони бойових дій, головне допомогти батькам, щоб вони «залишалися в межах норми» й могли надалі виконувати свої батьківські функції.

Відповідаючи на запитання про смерть дітей внаслідок бойових дій на Донбасі, керівник офісу Уповноваженого президента з прав дитини, сказала що офіційно встановлено загибель 30-ти дітей.

«Я маю на увазі загибель дітей внаслідок використання зброї. На території Луганської і Донецької областей трапляються й випадки природної смерті дітей. Тому зараз ми говоримо лише про постраждалих у конфлікті. Ми збираємо всі випадки наглих смертей дітей. Це не нова практика, тому всі області зобов’язані повідомити про біду, що сталася, в офіс уповноваженого», – сказала Людмила Волинець.

За даними Міносвіти, цього року до шкіл у різних регіонах пішло понад 20 тисяч дітей-вимушених переселенців. Водночас, «першого дзвоника» не було у понад 300-х навчальних закладах на тих територіях Донбасу, яку контролюють проросійські бойовики.

XS
SM
MD
LG