Доступність посилання

ТОП новини

В Україні відсутні правова база і консенсус для членства у НАТО – голова МЗС Словаччини


Мирослав Лайчак
Мирослав Лайчак

Віце-прем’єр-міністр, міністр закордонних справ Словаччини Мирослав Лайчак заявляє, що нині в Україні відсутня правова база і внутрішній політичний і суспільний консенсус стосовно перспективи членства України у НАТО. Про це Лайчак розповів Радіо Свобода, коментуючи наміри української партії «Батьківщина» провести референдум щодо вступу України до Північноатлантичного альянсу.

«Ми у Словаччині абсолютно визнаємо і підтримуємо виключне право кожної держави індивідуально і незалежно ухвалювати рішення щодо свого майбутнього, щодо своєї стратегічної орієнтації. Однак ми не хочемо бачити питання щодо перспективи членства України у НАТО як питання внутрішньої політичної конфронтації. Моя рекомендація – дебатувати щодо цього питання не з огляду на короткострокову перспективу, а з урахуванням думки усього українського народу. Якщо буде для цього правова база і підтримка народу, тоді буде інакша ситуація. Погано, якщо питання НАТО розділятиме суспільство в Україні», – наголосив словацький урядовець.

Водночас Лайчак наголосив, що Словаччина підтримує політику відчинених дверей НАТО, а відтак підтримуємо держави, які воліють туди вступити. За його словами, наразі Україна такого рішення поки що не ухвалила і є державою з позаблоковим статусом.

«Питання щодо вступу чи не вступу країни до Альянсу виглядають спекулятивними і роз’єднують суспільство. По-перше, наразі в України немає юридичної бази, а по-друге, я не бачу внутрішньої дискусії щодо цього питання», – зазначив він.

Лайчак також повідомив, що у рамках оборонної доктрини ЄС країни Вишеградської групи (Польща, Словаччнина, Угорщина і Чехія) до кінця наступного року планують створити спільне військове з’єднання для укріплення східного кордону ЄС.

29 серпня Кабінет міністрів вніс на розгляд Верховної Ради законопроект про скасування позаблокового статусу України та відновлення курсу на членство країни в НАТО.

XS
SM
MD
LG