Доступність посилання

ТОП новини

Кучма: переговори про мир стануть «довгогральною платівкою»


Кучма: «мінське перемир'я» не гарантує мир на наступний же день
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

Досягнення компромісу в українському питанні займе «не один день, не один тиждень», заявив Леонід Кучма, що виступив представником України на тристоронніх переговорах у Мінську. Про це другий президент України розповів у відповідь на питання Радіо Свобода. Втім, він зауважив, що затягування процесу відбувається не з ініціативи України, «а тому, що є зацікавлені в цьому».

«Ми добре розуміємо, чому затіяна ця війна. Тому що наш сусід не хоче бачити Україну стабільною. А хоче (бачити – ред.) такою: між Європою і Росією. Тому сподіватись на те, що завтра буде мир, не треба», – вважає Кучма.

Леонід Кучма також додав, що не брав би участі у переговорах, якби не вірив у те, що вони матимуть позитивний результат. На його думку, парламент, уряд і адміністрація президента мають докласти максимум зусиль, щоб виконати «практично декларацію» – 12 пунктів «мирного плану» Порошенка.

«Мінське перемир’я» підписали 5 вересня, в рамках зустрічі тристоронньої групи щодо врегулювання конфлікту на Донбасі. В розробці та підписанні 12 пунктів мирної угоди брали участь представник ОБСЄ посол Гайді Тальявіні, другий президент України Леонід Кучма, посол Росії в Україні Михайло Зурабов, представники угруповань «ДНР» Олександр Захарченко та «ЛНР» Ігор Плотницький. Угода передбачає, зокрема, обмін військовополоненими, забезпечення гуманітарної допомоги, моніторинг режиму припинення вогню на кордоні.

За даними РНБО, від початку оголошення режиму припинення вогню з 18:00 5 вересня зафіксовано 129 обстрілів позицій силових структур України.

XS
SM
MD
LG