Доступність посилання

ТОП новини

Посилити Україну – значить захистити Захід – генерал Кларк


Генерал армії США у відставці, командувач Збройними силами НАТО в Європі (1997–2000) Веслі Кларк
Генерал армії США у відставці, командувач Збройними силами НАТО в Європі (1997–2000) Веслі Кларк

Київ – Україна сьогодні бореться не лише за свою територіальну цілісність та незалежність, а і за глобальну безпеку. А війна на її території засвідчила, що світ потребує нової глобальної стратегії безпеки. Про це заявив президент Петро Порошенко, виступаючи на 11-й щорічній зустрічі «Ялтинської європейської стратегії» у Києві. Європейські та американські політики обговорюють цими днями у рамках цієї зустрічі, якими мають подальші спільні кроки Заходу та України з протидії російській агресії.

Україна бореться сьогодні не лише за себе, а за безпеку всього демократичного світу. Такий меседж намагався донести до міжнародної аудиторії президент України Петро Порошенко, виступаючи на 11-й зустрічі «Ялтинської європейської стратегії».

Петро Порошенко під час 11-ї «Ялтинської європейської стратегії»
Петро Порошенко під час 11-ї «Ялтинської європейської стратегії»

«Мені приємно повідомити вам, що всі наші європейські та трансатлантичні партнери усвідомлюють, що сьогоднішня боротьба – це не просто боротьба за незалежність та територіальну цілісність України. Це боротьба за глобальну безпеку. Це засвідчує потребу створити та продемонструвати нову безпекову стратегію», – заявив голова держави.

Петро Порошенко додав, що Україна має сьогодні не одного, а насправді двох рівноцінних ворогів. Ворогом номер два є корупція.

«Ми будемо голосувати за дуже важливий антикорупційний закон, тому що протидія корупції є настільки ж важливою, як і боротьба за мир», – наголосив український президент.

Зрештою, президент вкотре нагадав, що без України ЄС є незакінченим проектом і разом з нею Європа почуватиметься безпечніше, стабільніше й «помолодіє».

Повільний прогрес реформ президент виправдав війною

Щоправда, на запитання про те, чому за півроку, що минули від моменту перемоги Майдану, можна спостерігати такий незначний прогрес у справі реформ, президент відповів, що все ж таки війна впливає і обмежує можливості для реформування країни. Як наслідок, мир конче потрібен, щоб «відновити довіру» до країни, до її економічного потенціалу.

Мартін Шульц
Мартін Шульц

Президент Європейського парламенту Мартін Шульц свій перший офіційний візит після переобрання на посаді здійснив до України. Виступаючи в Києві, він наголосив на тому, що Європарламенті та ЄС у цілому повністю солідарний з Україною і готовий її всебічно підтримувати. За його словами, російсько-український конфлікт можна вирішити виключно політичним шляхом і альтернативи діалогу з Росією немає.

«Наразі є передумови для обережного оптимізму. Є дані, які вказують на те, що Росія почала виводити війська з території Східної України, щодалі більша кількість військовополонених українців виходить на волю. Якщо Росія скористається зі свого впливу на сепаратистів і змусить їх скласти зброю, це буде вельми обнадійливим жестом», – наголосив президент Європейського парламенту.

Кучма: «мінське перемир'я» не гарантує мир на наступний же день
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

США не воюватимуть з Росією, але Україні конче треба допомогти – генерал Кларк

В11-й «Ялтинській європейській стратегії» взяв участь генерал армії США у відставці, командувач Збройними силами НАТО в Європі (1997–2000) Веслі Кларк. На пряме запитання про те, чи допускає він можливість вступу США у військовий конфлікт із Росією, генерал відповів, що його країна не вестиме війну з режимом Путіна.

Це війна, російські війська вторглися на територію Східної Європи. Цьому передували артилерійські обстріли, авіанальоти, порушення повітряного простору України
Веслі Кларк

«Україна збирається самотужки вирішувати свої проблеми: вона має власне керівництво, її Збройні сили будуть реорганізовані та посилені. Європейські країни допоможуть їй у цьому. І Путін притишить свої амбіції, сподіваюсь. Але треба називати речі своїми іменами: це війна, російські війська, частини регулярної армії вторглися на територію Східної Європи. Цьому передували артилерійські обстріли, авіанальоти, порушення повітряного простору України російськими гелікоптерами. Це не політичний рух, що зародився в Донецьку та Луганську. Це російське вторгнення», – заявив американський генерал.

Веслі Кларк додав, що, на його глибоке переконання, чим краще Україна буде підготовлена та оснащена для захисту своєї територіальної цілісності, тим більш захищеною буде Європа та весь Захід перед можливою агресією з боку путінської Росії.

Замість слабких і тривалих санкцій потрібні швидкі й сильні – Тимошенко

Юлія Тимошенко
Юлія Тимошенко

Таку думку американського військового підтримала лідер партії «Батьківщина», екс-прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко. Політик закликала Захід допомогти Україні з високотехнологічним озброєнням, повернутися до Женевського формату перемовин, коли у них залучені одночасно США, ЄС, Україна та Росія, й далі поглибити санкції.

«Треба поміняти суть і сенс санкцій, які застосуються. Тривалі та слабкі санкції призводять до фінансового та економічного виснаження великих компаній у Європі, але не впливають радикально на Путіна та його політику. Нам треба перейти до короткострокових, проте надзвичайно сильних санкцій, які можуть за кілька тижнів досить сильно вдарити по агресору», – вважає Юлія Тимошенко.

За словами екс-прем’єра, війна сьогодні точиться не просто на території України, а на всьому європейському континенті. Таким чином, Європа вже так чи інакше втягнута в цю війну.

Виступи й коментарі практично всіх українських, європейських та американських політиків та експертів об’єднувало одне: вони зізнавалися, що ще рік тому назад не могли собі уявити, що в Європі сьогодні точитиметься війна. Справжня війна, яка заскочила всіх, окрім тих, хто її розв’язав.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG