Доступність посилання

ТОП новини

Україна скоротила споживання газу на 30% – Яценюк


Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк
Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк

Україна скоротила споживання газу на 30%. Про це повідомляє прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у Facebook з посиланням на своє інтерв’ю «5 каналу».

«Ми вже на 30% скоротили споживання. Одна з причин – люди почали менше використовувати газ. З одного боку, він став дорожчий. З іншого боку, люди з національно-патріотичним духом сказали: ми не будемо платити гроші росіянам, бо потім на ці гроші Росія купує танки і приїжджає до нас в Донецьк і Луганськ», – говорить Арсеній Яценюк.

За словами Яценкюка, з 25 мільярдів кубічних метрів газу, які Україна купували у Росії, наразі 15 мільярдів вона купуватиме у країн ЄС. Щоб пережити зиму Україні додатково потрібно ще 5 мільярдів кубів.

Скорочення постачання газу Росією до ЄС, Арсеній Яценюк назвав «будильником» для Європи.

«Те, що вчора витворила Росія, на 10% скоротивши постачання газу до країн-членів Євросоюзу – це дуже серйозний будильник для ЄС. До чого це приведе? До того, що Європа буде робити все, щоб відмовитися від російського газу. Так само, як Україна почала робити все, щоб зменшити свою залежність від нього», – наголосив український прем’єр.

10 вересня про зниження на чверть обсягів постачання російського газу заявили у Польщі. Після цього Польща припинила реверс газу в Україну. Росія також скоротила постачання газу до Німеччини. Про це оголосила найбільша енергетична компанія країни E.ON. Київ звинуватив Москву у намірі зірвати реверсні поставки.

Україна зазвичай отримує близько половини природного газу з Росії, але з 16 червня 2014 року «Газпром» перевів Україну на передоплату постачання російського газу, зменшивши подачу палива для українських споживачів до нуля.

Наразі Україна розробляє реверсні маршрути постачання газу з європейських країн, щоб зменшити газову залежність від Росії.

XS
SM
MD
LG