Доступність посилання

ТОП новини

Заступник керівника МЗС подав у відставку через домовленості щодо Угоди про асоціацію


Заступник міністра закордонних справ України Данило Лубківський подав у відставку. На своїй сторінці у Facebook таке рішення він мовивував п’ятничними домовленостями між Україної, Росією та ЄС у рамках Угоди про асоціацію.

«Заява, погоджена у Брюсселі міністром закордонних справ Павлом Клімкіним, є для мене несподіванкою. Будуть, напевно, озвучені раціональні і практичні роз’яснення. Колись і проти нашої незалежності наводилися вагомі аргументи. Ухвалена заява шле неправильний сигнал усім: агресору, союзникам і, найважливіше, українським громадянам. Саме зараз наша економіка, як під час смертельної хвороби, має самостійно вирвати шанс на життя. Вибір не відкладається, інакше він – не вибір. Я прийняв рішення подати у відставку з посади заступника міністра закордонних справ України і прошу Кабінет міністрів України підтримати моє рішення», – зазначив Лубківський.

У п’ятницю у Брюсселі відбулася зустріч єврокомісара з торгівлі Карела Де Гюхта, міністра закордонних справ України Павла Клімкіна та міністра економічного розвитку Росії Олексія Улюкаєва. Сторони домовилися до кінця 2015 року відкласти тимчасове застосування частини про зону вільної торгівлі Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, яке б стосувалося обох сторін. (Політичної частини Угоду про асоціацію це рішення не стосується). Натомість ЄС вирішив продовжити термін дії односторонніх торговельних преференцій для України до кінця 2015 року.

Ці домовленості також передбачають, що Україна і Росія продовжать режим преференцій у рамках зони вільної торгівлі СНД.

Раніше Москва заявляла, що у разі двостороннього запровадження угоди про зону вільної торгівлі між Україною і ЄС, європейські товари зможуть потрапляти на російський ринок і погрожувала запровадити тарифи на імпорт українських товарів.

Українська сторона заявляє, що як і планувалося, Україна та ЄС синхронно ратифікують Угоду про асоціацію 16 вересня, а текст Угоди про асоціацію не зазнає жодних змін.

XS
SM
MD
LG