Доступність посилання

ТОП новини

Росія вводить в Україну новий «гуманітарний конвой»


Вантажівки «другого гуманітарного конвою» з Росії чекають на введення до України в місті Кам’янську-Шахтинському неподалік кордону, архівне фото
Вантажівки «другого гуманітарного конвою» з Росії чекають на введення до України в місті Кам’янську-Шахтинському неподалік кордону, архівне фото

Понад 30 автомашин зі складу вже другого «гуманітарного конвою» з Росії введені на територію України, повідомив увечері у п’ятницю російським агентствам керівник прес-служби Південного митного управління Росії Раян Фарукшин у місті Донецьку Ростовської області на українському кордоні.

За його словами, 33 вантажівки і 2 авта супроводу пройшли митне і прикордонне оформлення з боку Росії, виїхали за територію російського пункту пропуску «Донецьк» і «вже перебувають на українському боці».

Речник не надав ніяких даних щодо того, чи була згода України прийняти цю допомогу, чи пройшла вона українське прикордонне й митне оформлення і чи взяв за неї відповідальність Міжнародний комітет Червоного Хреста, що є умовою української сторони.

В Україні на цей час не коментували такої інформації.

За повідомленнями російських агентств, другий «гуманітарний конвой» із загалом 2 тисячами тонн вантажу – як стверджують у Росії, це харчопродукти, препарати для очищування води, електрогенератори тощо – був готовий в’їхати в Україну ще три тижні тому, але Київ не погоджувався на це, бо не мав підтвердження, що це дійсно гуманітарний вантаж.

Як інформували раніше українські митники і силовики, російська сторона так і не надала ніякої офіційної інформації про вміст і плани руху нового конвою.

Десятки авт цього конвою вже тривалий час стояли в місті Кам’янську-Шахтинському Ростовської області неподалік кордону.

Перший такий «гуманітарний конвой» Росія силою ввела в Україну 22 серпня. Тоді на територію України без її згоди й дозволу в’їхали майже 300 вантажівок – без належного оформлення більшої частини їх і без супроводу Червоного Хреста. Українські прикордонники й митники тоді змогли оформити лише кількадесят машин, коли їх силою витиснули вбік і решта авт безконтрольно рушила в Україну.

Ті авта, за російськими повідомленнями, теж доставили близько 2 тисяч тонн «гуманітарного вантажу» на підконтрольні сепаратистам і російським військам території в Луганській області. За словами очевидців, насправді вантажівки їхали майже порожні. За деякими повідомленнями, при поверненні в Росію в них вивезли викрадене високотехнологічне обладнання низки заводів Донбасу.

Прикордонні пункти пропуску з українського боку біля російського Донецька були закриті рішенням Кабінету міністрів України ще кілька місяців тому, коли реальний контроль за ними захопили збройні проросійські сепаратисти. Росія, за міждержавними угодами, зобов’язана в такому разі забезпечити повне перекриття кордону в цих пунктах зі свого боку. Насправді непідконтрольний Україні рух через кордон там вільно триває.

XS
SM
MD
LG