Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк: Путін прагне відродити СРСР


Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Кінцевою метою президента Росії Володимира Путіна є знищити Україну як незалежну державу, і без допомоги США та ЄС Україні буде важко захиститися, заявив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

«Мені зрозуміла кінцева мета Володимира Путіна: не просто взяти Донецьк і Луганськ, його метою є Україна загалом. Він не може пережити думку, що Україна стане частиною великої європейської родини, він хоче відновити Радянський Союз», – сказав голова українського уряду а 11-й щорічній зустрічі «Ялтинської європейської стратегії» (YES) у Києві в суботу.

За його словами, першим етапом була анексія Криму, другим – створення замороженого конфлікту на Донбасі.

«Третій крок – коридор через Одесу до Придністров’я», – зазначив Яценюк.

Прем’єр висловив думку, що без гарантій США та ЄС мінське припинення вогню буде недовгим і дасть змогу лише на якийсь час зупинити кровопролиття і перегрупувати війська.

«Мирне рішення – дуже привабливе, але для виконання цього рішення нам треба, щоб за столом переговорів сиділи США та ЄС. Потрібні якісь міжнародні відповідні гарантії суверенітету та незалежності», – наголосив голова уряду, водночас нагадавши сумний досвід Будапештського меморандуму.

Арсеній Яценюк додав, що спроба України вступити в НАТО в такій ситуації також є хорошим варіантом.

«Після того, як Росія вторглася на територію України, немає причин, з яких ми не зможемо зіграти з цієї карти. НАТО в цих конкретних обставинах є єдиним способом захистити Україну», – пояснив свою позицію прем’єр.

Він визнав, що в короткостроковій перспективі це мало реально, оскільки не всі члени НАТО щасливі це почути. «Але стукайте, і вам відчинять, тому ми вирішили постукати», – зазначив Арсеній Яценюк.

XS
SM
MD
LG