Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз: процес ратифікації Угоди з Україною триває


У Європейському союзі вкотре наголошують, що відтермінування тимчасового застосування тільки однієї частини Угоди про асоціацію з Україною не слід розуміти як відкладання всього документа.

Про це в суботу в Брюсселі заявила агентству УНІАН Майя Коціянчич, представниця глави європейської дипломатії Катрін Аштон.

За її словами, процес ратифікації продовжується, як і пов’язані з Угодою обов’язки. Крім того, продовження односторонніх торгових преференцій для українських товарів з боку ЄС – це та ж сама зона вільної торгівлі, але тільки для Києва, наголосила Кочьянчич

«Угода про асоціацію та про поглиблену і всеохоплюючу зону вільної торгівлі йде вперед – триває процес ратифікації і разом з ним усі взяті зобов’язання. Те, що відкладається – це тимчасове застосування тільки однієї частини договору», – пояснила представниця глави європейської дипломатії.

Кочьянчич нагадала, що разом з цим було ухвалено рішення про те, що ЄС буде продовжувати надавати Україні привілейований доступ на свої ринки через автономні торговельні заходи, які мали закінчитися в кінці жовтня.

«Це чіткий сигнал від ЄС – наші політичні партнери також мають бути нашими торговими партнерами… Нічого не змінюється, в тому числі, коли справа доходить до політичної частини», – наголосила Майя Коціянчич.

У цьому зв’язку вона звернула увагу на ключову частину заяви: «Щоб мати можливість повністю підтримати стабілізацію України, Комісія готова у разі, якщо Україна ратифікує Угоду про асоціацію з ЄС, запропонувати додаткову гнучкість. Така гнучкість буде полягати у відкладенні до 31 грудня 2015 року тимчасового застосування поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі, продовжуючи автономні торгові заходи ЄС в інтересах України протягом цього періоду».

Крім того, Коціянчич запевнила, що сторони продовжать консультації про те, як вирішувати проблеми, порушені Росією. «Прогрес цих консультацій буде розглянуто на тристоронніх зустрічах на рівні міністрів», – додала вона.

Українська сторона заявляє, що як і планувалося, Україна та ЄС синхронно ратифікують Угоду про асоціацію 16 вересня, а текст Угоди про асоціацію не зазнає жодних змін.

XS
SM
MD
LG