Доступність посилання

ТОП новини

Путін і Баррозу обговорили домовленості щодо Угоди про асоціацію між Україною і ЄС


Президент Росії Володимир Путін (Л) і президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу (П)
Президент Росії Володимир Путін (Л) і президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу (П)

Росія не змінюватиме нинішнього режиму торгівлі з Україною. Про це заявив президент Росії Володимир Путін під час телефонної розмови з президентом Європейської комісії Жозе Мануелем Баррозу, мовиться у прес-релізі Єврокомісії.

Баррозу і Путін обговорили п’ятничні домовленості щодо Угоди про асоціацію між Україною і ЄС і поглибленої зони вільної торгівлі.

«Це рішення має бути імплементоване і наразі воно обговорюється країнами-членами ЄС. У цьому контексті президент Путін підтвердив, що Росія не змінюватиме нинішнього двостороннього режиму торгівлі між Москвою та Києвом», – мовиться у повідомленні.

У Єврокомісії також зазначають, що Баррозу і Путін обговорили ситуацію в енергетиці і погодили проведення тристоронньої зустрічі за участю України, Росії і ЄС на рівні міністрів. «Найближчим часом Росія запропонує дату цієї зустрічі», – кажуть у Єврокомісії.

За повідомленням, Жозе Мануель Баррозу наголосив на необхідності виконання усіх 12 пунктів мінських домовленостей щодо припинення вогню на Донбасі. «Обоє президентів погодилися, що ці кроки мають носити політичне і мирне вирішення з дотриманням українського суверенітету та територіальної цілісності», – говорять в Єврокомісії.

У Кремлі, своєю чергою, повідомили, що під час розмови Путін і Баррозу особливу увагу приділили «домовленостям про відтермінування застосування Угоди про асоціацію між Україною і ЄС».

«Обговорено низку актуальних питань щодо відносин Росії та ЄС. Особливу увагу приділено практичній реалізації досягнутим за підсумками тристоронніх консультацій у Брюсселі 12 вересня домовленостям про відтермінування застосування Угоди про асоціацію між Україною і ЄС до 1 січня 2016 року», – говорять у Кремлі.

У п’ятницю у Брюсселі відбулася зустріч єврокомісара з торгівлі Карела Де Гюхта, міністра закордонних справ України Павла Клімкіна та міністра економічного розвитку Росії Олексія Улюкаєва. Сторони домовилися до кінця 2015 року відкласти тимчасове застосування частини про зону вільної торгівлі Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, яке б стосувалося обох сторін. Політичної частини Угоди про асоціацію це рішення не стосується. Натомість ЄС вирішив продовжити термін дії односторонніх торговельних преференцій для України до кінця 2015 року.

Ці домовленості також передбачають, що Україна і Росія продовжать режим преференцій у рамках зони вільної торгівлі СНД.

Раніше Москва заявляла, що у разі двостороннього запровадження угоди про зону вільної торгівлі між Україною і ЄС європейські товари зможуть потрапляти на російський ринок, і погрожувала запровадити тарифи на імпорт українських товарів.

16 вересня Київ і Євросоюз мають одночасно ратифікувати Угоду про асоціацію між Україною та ЄС.

XS
SM
MD
LG