Доступність посилання

ТОП новини

США засуджують атаки сепаратистів на позиції українських військ


Речниця Держдепартаменту США Марі Гарф
Речниця Держдепартаменту США Марі Гарф

США засуджують атаки сепаратистів на позиції українських військових. Про це заявила речниця Державного департаменту США Марі Гарф.

«Ситуація з режимом припинення вогню є напруженою. Ми засуджуємо останній спалах атак сепаратистів проти українських позицій навколо Донецька упродовж вихідних. Йдеться, зокрема, про напади на аеропорт у Донецьку. Окрім цього, під обстріл потрапила і моніторингова місія ОБСЄ, їхня машина була дуже пошкоджена. Ці випадки є порушенням домовленостей, досягнутих 5 вересня у Мінську. Припинення вогню і досі у підвішеному стані. Але ми вважаємо, що сторони мають відійти від краю прірви і продовжувати дотримуватися режиму припинення вогню», – наголосила Гарф.

За інформацією Ради національної безпеки і оборони України, за останню добу серед українських силовиків та цивільного населення на Донбасі є загиблі та поранені. У РНБО наголошують, що українські силовики суворо дотримуються режиму припинення вогню, не обстрілюють житлові квартали й міста за допомогою артилерії і не завдають авіаційних ударів.

У ніч на понеділок група спостерігачів ОБСЄ потрапила під обстріл у Донецьку. Шестеро інспекторів повертались з Дебальцевого у Донецьк, коли район почали обстрілювати. Постраждалих немає.

Сепаратисти ж заявили, що ОБСЄ має чітко вказувати свої маршрути.

5 вересня в Мінську контактна група підписала протокол про мирне врегулювання на сході України. Протокол має 12 пунктів і передбачає, зокрема, негайне припинення бойових дій, обмін заручниками й затриманими, забезпечення гуманітарної допомоги, моніторинг становища на кордоні.

XS
SM
MD
LG