Доступність посилання

ТОП новини

Фюле: Росія погрожувала повномасштабною економічною війною Україні


Штефан Фюле
Штефан Фюле

Рішення відкласти застосування торговельної частини Угоди про асоціацію між Україною і ЄС до кінця 2015 року було ухвалене на прохання української сторони, інакше на Київ очікувала повномасштабна торговельна війна з Росією. Про це сьогодні в Страсбурзі на засіданні Європарламенту заявив європейський комісар з питань розширення і європейської політики сусідства Штефан Фюле.

«Це було українське прохання – відкласти тимчасове застосування економічної частини Угоди про асоціацію. І причина цьому логічна та зрозуміла», – сказав Фюле.

За його словами, українська сторона, відчуваючи проблеми у зв’язку з подіями на сході країни, а також у зв’язку з незаконною анексією Криму, висловила бажання отримати більше часу для того, щоб підготуватися до застосування тарифів, які були погоджені під час підготовки Угоди про асоціацію.

«І я хотів би наголосити. Росіяни мають свої війська на території України плюс вони неодноразово давали зрозуміти, що як тільки Угода про асоціацію буде ратифікована Верховною Радою, у той же день, не пізніше, коли вони могли б зіткнутися з деякими труднощами економічного і торгового характеру – у цей самий день вони не тільки скасують угоду СНД про вільну торгівлю з Україною, але ухвалять подальші економічні обмежувальні заходи відносно України. Таким чином, на додаток до військової загрози й ескалації ми також стояли перед загрозою повноцінної економічної і торгівельної війни», – сказав єврокомісар.

Водночас він наголосив, що ЄС і Україна продовжать працювати над реформами.

«Сьогоднішня ратифікація у Верховній Раді … підкреслює відданість українців тексту, який був предметом переговорів. У нас є ратифікація, у нас буде тимчасове застосування політичної частини, у нас буде продовження реформ. Ми йдемо вперед», – констатував Фюле.

Сьогодні Верховна Рада України і Європейський парламент синхронно ратифікували Угоду про асоціацію Україна-ЄС.

Водночас Україна і ЄС домовилися на рік відкласти застосування Угоди про асоціацію в частині функціонування зони вільної торгівлі – до 31 грудня 2015 року. У цей же період діятимуть односторонні преференційні заходи, які ЄС вже застосовує стосовно України, а також продовжує діяти преференційний режим торгівлі між Україною і Росією в рамках зони вільної торгівлі СНД.

XS
SM
MD
LG