Доступність посилання

ТОП новини

Для чого потрібен спеціальний статус Донбасу?


©Shutterstock
©Shutterstock

Київ – Окремі райони Донецької та Луганської області отримують особливий статус місцевого самоврядування, а особи, що брали участь у самопроголошених органах «ДНР» і «ЛНР» чи незаконних збройних формуваннях, підлягають амністії. Відповідні закони ухвалила Верховна Рада України. Прибічники цих законів говорять, що завдяки такому компромісу вони відвернули щонайменше широкомасштабну війну, щонайбільше – Третю світову. А критики говорять, що закони легалізують російську окупацію і терористичні збройні угруповання. При цьому саме Україна, а не Росія бере на себе зобовязання фінансувати ці території за відсутності реального контролю над ними.

16 вересня стало днем великих надій і великих тривог в українському парламенті. І днем особливих історичних паралелей. Так атмосферу ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС президент Петро Порошенко порівняв із Днем проголошення незалежності України.

А ось закон «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», який у закритому режимі без поіменного голосування підтримали 277 депутатів, його опоненти назвали дежавю «диктаторських законів» 16 січня. Хоча його прибічники, на чолі яких став сам президент Порошенко, переконували, що він відвернув широкомасштабну війну.

Ми отримуємо час побудувати армію – Каплін

Сергій Каплін
Сергій Каплін

Депутат від УДАРу, секретар парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони Сергій Каплін назвав нормативний акт про особливий статус окремих районів Донбасу «законом про відвернення Третьої світової». Зауважив при цьому, що закон про амністію він не підтримав.

Ті, хто тиснув зелену кнопку і йшов на цей компроміс, рятували світ від Третьої світової війни
Сергій Каплін

«Або вісім годин – і Путін у Києві, або ми сьогодні йдемо на певні компроміси й використаємо цей час для того, щоб збудувати нашу армію, сформувати нарешті ділові відносини, зокрема й у військово-промисловому комплексі, з Європою та з усім світом, захистити таким чином нашу країну. Сьогодні ті, хто тиснув зелену кнопку і йшов на цей компроміс, рятували світ від Третьої світової війни», – наголошував Сергій Каплін.

Заступник голови партії «УДАР» Віталій Ковальчук переконував журналістів, що закон про особливий статус голосували у закритому режимі й за скороченою процедурою, щоб не дозволити політикам в умовах виборчих перегонів спекулювати на цій надто складній темі.

«Зважаючи на те, що ми з вами знаходимося в стані виборчої кампанії, певні політики, зокрема радикально налаштовані, хотіли використати це як трибуну для розбрату й нагнітання ситуації», – переконував він.

Законом про особливий статус окремі райони та міста, селища й села двох східних областей отримують право самостійно формувати місцеві органи влади. Ті за власним бажанням можуть укладати угоди з центральною владою в Києві щодо економічного, соціального і культурного розвитку регіонів. При цьому Україна фінансуватиме ці регіони за рахунок захищених статей свого Державного бюджету, але самі вони матимуть право укладати угоди про транскордонне співробітництво «з адміністративно-територіальними одиницями Російської Федерації». Місцеві органи влади, вибори до яких мають пройти 7 грудня, братимуть участь у призначенні керівників органів прокуратури, суддів та формуватимуть власну народну міліцію.

Разом із президентським законом про особливий статус був ухвалений також закон про амністію «учасників подій у Донецькій та Луганській областях». Фактично йдеться про членів незаконних збройних формувань, які не вчиняли таких злочинів як диверсія, умисне вбивство, терористичні акти, посягання на життя правоохоронців та військових.

Олег Тягнибок
Олег Тягнибок

Голова ВО «Свобода» Олег Тягнибок, фракція якого у повному складі не голосувала за закони про особливий статус та амністію, розповів журналістам, що дискусій навколо закону й правок до нього не було. Мовляв, український президент на зустрічі з парламентськими фракціями та групами прямо сказав, що правки вносити не варто, бо закон узгоджувався з російською стороною. І альтернатива цьому закону, а також закону про амністію осіб, які брали участь у «подіях в Луганській та Донецькій областях» – війна.

Особливий статус Донбасу легалізує російську окупацію – Тимошенко

Юлія Тимошенко
Юлія Тимошенко

Лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко спеціально прийшла до парламенту, щоб разом з однопартійцями висловити свою думку про надання особливого статусу окремим районам на Сході України.

«Вибори в місцеві органи влади на частині Донбасу, які передбачені цим законом, легалізують владу Росії на цій території. Ті частини закону, які передбачають, що на цих територіях можуть бути створені силові структури: міліція, прокуратура й окремо суди якраз за участі виключно тих, хто контролює сьогодні частину Донбасу, говорить про те, що відбудеться легалізація тероризму й окупація», – вважає Юлія Тимошенко.

Однопартієць Юлії Тимошенко Сергій Соболєв на запитання Радіо Свобода, чи справді цей закон відвертає широкомасштабну війну, як переконані ті, хто за нього голосував, відповів: «Якби якийсь закон, ухвалений у парламенті України, відвернув не просто Третю світову, а будь-який військовий конфлікт. На жаль, ми спостерігаємо інше. Візьміть і відкрийте зведення антитерористичного центру. Скільки за сьогодні вбито бійців?».

Особливий статус немає сенсу без виведення російський військ – експерт

Ігор Коліушко
Ігор Коліушко

Директор Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко вважає, що такий закон про особливий статус мав би сенс, якби з території Донбасу були виведені всі російські окупаційні війська й відновлений режим державного кордону. Експерт критикує закон також за відсутність гарантій для державної мови і неконституційні умови для взаємодії центральної київської та місцевої влади.

«Так, як закон написаний, випливає, що державна мова там функціонувати не буде. Там абсолютно дивні речі закладені щодо режиму відносин між органами державної влади та органами місцевого самоврядування. Органи державної влади не будуть функціонувати на цих територіях. Коли органи місцевого самоврядування мають якесь бажання з ними взаємодіяти, то вони мають звертатися до них і укладати угоду. Знову ж таки, абсолютно неконституційний режим», – відзначає Ігор Коліушко.

Особливий статус окремий районів Донбасу, перелік яких визначатиме своїми рішеннями парламент, запроваджується тимчасово – на три роки.

Під Верховною Радою заспівали гімн ЄС і вимагали «очищення влади»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG