Доступність посилання

ТОП новини

Прощавай, 51-а бригадо?


Командний пункт розформованої 51-ї механізованої бригади взяли в облогу військові та їх рідні

Володимир-Волинський – 51-ї окремої механізованої бригади з місцем постійної дислокації у Володимирі-Волинському більше не існує. Як каже колишній командир бригади, на її основі формують нове військове з’єднання. Однак офіційно військовослужбовцям про це не повідомляють. Учора, як і минулого тижня, командний пункт бригади брали в облогу військовослужбовці та їхні рідні.

Десятки автівок та автобусів і кілька сотень пікетувальників під входом до центральної бригадної частини – звична картина у військовому містечку Володимира-Волинського. Хлопці, котрі повернулися після важких боїв – виснажені й дезорієнтовані. Після приїзду додому, куди вони добиралися хто як міг, їм телефонують зі штабу, погрожуючи прокуратурою, каже один із них, Андрій. Солдат запевняє, що всі накази він та його товариші виконували чітко. Але в бою під Іловайськом командир бригади Павло Пивоваренко зник.

«Не було взагалі ніякого командування. Техніка наша вся побита. Чим воювати – автоматом?», – розповідає Андрій.

Селянин Микола Проскура з-під Володимира-Волинського щойно дочекався у відпустку одного свого сина, як учора довелося відправляти в зону бойових дій іншого. Чоловік обурений тим, що синів називають добровольцями, але ж він сам тримав у руках їхні повістки з військкомату. Каже, служив би сам – замість синів, бо хоче, щоб вони лишалися живими. І не вірить, що в Україні дотримується справедлива пропорційність під час мобілізації.

«Стільки в нас населення, а все зійшлося на наших дітях», – нарікає селянин.

Без права на оскарження

Журналіст і юрист Василь Нагорний уже розмірковує над тим, щоб на певний термін покинути роботу в пресі. Адже в останній місяць доводиться займатися лише захистом військовослужбовців – зокрема і тих, кого після рапорту про відпустку через чотири місяці служби в зоні АТО Сватівський суд Луганської області відправив у СІЗО – як дезертирів. Тим часом їхнє право на оскарження судового рішення грубо порушене, стверджує адвокат.

«Учора за допомогою Вищого спеціалізованого суду вдалося з’ясувати, що ці апеляції зникли десь по дорозі до Харківського апеляційного суду. Це кричуще порушення прав осіб, узятих під варту», – зауважує юрист.

Частину бійців 51-ї ОМБ досі судять у Запоріжжі.

Виконувач обов’язків начальника штабу Володимир-Волинської військової частини майор Андрій Якимков рішенням, яке вже надійшло зі столиці щодо 51-ї механізованої бригади, поділитися не захотів. Розповідаючи про проблеми, командир зазначає, що «нас було 500, а стало 5700 – на одну людину сто нових».

Волиняни вважають, що ними «затикали дірки»

Перша трагедія волинської бригади в зоні АТО – розстріл блокпосту під Волновахою. Потім був Іловайський котел.

Військовий зв’язківець Світлана Нагорна віддала 51-й Волинській бригаді все своє професійне життя. Вона шокована рішенням про фактичну ліквідацію бригади.

«Вона в повному складі там воювала. Причому була розкидана по частинах. Повертаються люди – розповідають страшні речі, неприпустимі помилки на командному рівні, які могли відбуватися, можливо, через поганий зв'язок», – міркує військовослужбовець у відставці.

Учора міський голова Володимир-Волинського Петро Саганюк та екс-командир 51-ї бригади Володимир Яцків, усунутий з посади після трагедії під Волновахою, повідомили на прес-конференції про те, що бригади й справді більше не існує. За їх словами, волинським бійцям давали надважкі завдання і свідомо посилали «закривати собою дірки». Як стверджує екс-командир 51-ї бригади, до кінця листопада її переформатують у військове з’єднання №14, котре дислокуватиметься у Володимирі-Волинському. Які правові наслідки це матиме для військовослужбовців – чиновники з Міноборони вкотре обіцяють пояснити згодом. Зараз у Володимирі-Волинському починає працювати комісія Генштабу.

  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG