Доступність посилання

ТОП новини

Нові закони не надають частинам Донбасу особливого статусу – Геращенко


Уповноважена президента з питань врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко
Уповноважена президента з питань врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко

Закон про особливий порядок місцевого самоврядування у частині Донецької і Луганської областях не передбачає надання Донбасу особливого статусу. Про це заявила уповноважена президента України з питань врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко, інформує прес-служба адміністрації президента у Facebook.

«Цим законом фіксується складна реальність, яка є сьогодні. Районам, які поки що перебувають під контролем бойовиків, українська влада надає спеціальні можливості місцевого самоврядування, щоб вирішити конфлікт у невоєнний спосіб», – зазначила Ірина Геращенко.

Геращенко переконує, що закон передбачає поступове повернення територій Донбасу під контроль української влади і повне відновлення суверенітету на цих територіях.

«Україна буде в першу чергу відновлювати інфраструктуру тих районів, які сьогодні повернуті силами АТО під контроль української влади», – зазначає Геращенко.

За її словами, місцеві вибори на Донбасі, які заплановані на 7 грудня, мають відбутися під моніторингом місії ОБСЄ.

Коментуючи ухвалення Закону щодо недопущення переслідування та покарання осіб-учасників подій на території Донбасу, Ірина Геращенко зазначила, що під амністію потрапляють лише ті люди, які вчасно складуть зброю і які не здійснили тяжких злочинів проти людства.

«Жоден покидьок, вбивця, мародер, терорист, ґвалтівник, той, хто був причетний до знущання над українцями, той, хто збивав «Боїнг», не підпадає під дію цього закону», – каже Геращенко.

16 вересня Верховна Рада ухвалила закони «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» і «Про недопущення переслідування і покарання осіб-учасників подій на території Донецької та Луганської областей».

Закон про «особливий статус» окремих районів на Донбасі передбачає особливий порядок самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей терміном на три роки, а також проведення позачергових місцевих виборів у цих регіонах 7 грудня цього року.

Критики заявляють, що такі дії грають на руку Росії і сепаратистам. Це, на їхню думку, ставить Україну під загрозу систематичного тиску Москви.

XS
SM
MD
LG