Доступність посилання

ТОП новини

Росія очікує коригування Угоди про асоціацію між Україною і ЄС


Москва очікує, що рішення відкласти застосування торговельної частини Угоди про асоціацію між Україною і ЄС буде юридично оформлене, шляхом її коригування. Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ Росії.

«Очікуємо правового оформлення в Євросоюзі і у Києві рішення про відстрочення до 31 грудня 2015 введення тимчасового застосування правил Зони вільної торгівлі. Розраховуємо, що майбутній період буде використаний для юридично зобов’язуючого врегулювання всіх російських занепокоєнь в інтересах збереження двосторонніх економічних відносин шляхом коригування Угоди про асоціацію», – мовиться у заяві.

«У разі порушення досягнутих домовленостей і початку тимчасового застосування тих чи інших положень, які стосуються «глибокої і всеосяжної» зони вільної торгівлі, залишаємо за собою право негайного реагування на них відповідно до правил СОТ, СНД і Митного союзу», – зазначають у російському зовнішньополітичному відомстві.

16 вересня Верховна Рада України і Європейський парламент синхронно ратифікували Угоду про асоціацію Україна-ЄС.

Водночас Україна і ЄС домовилися на рік відкласти застосування Угоди про асоціацію в частині функціонування зони вільної торгівлі – до 31 грудня 2015 року. У цей же період діятимуть односторонні преференційні заходи, які ЄС вже застосовує стосовно України, а також продовжує діяти преференційний режим торгівлі між Україною і Росією у рамках зони вільної торгівлі СНД.

Раніше Москва заявляла, що у разі двостороннього запровадження угоди про зону вільної торгівлі між Україною і ЄС, європейські товари зможуть потрапляти на російський ринок і погрожувала запровадити тарифи на імпорт українських товарів.

XS
SM
MD
LG