Доступність посилання

ТОП новини

Арешт у Росії Євтушенкова – «нова справа ЮКОСА»?


На той час прем'єр-міністр Росії Володимир Путін (ліворуч) на зустрічі з головою ради директорів АФК «Система» Володимиром Євтушенковим (праворуч), липень 2010 року
На той час прем'єр-міністр Росії Володимир Путін (ліворуч) на зустрічі з головою ради директорів АФК «Система» Володимиром Євтушенковим (праворуч), липень 2010 року

«Нова справа ЮКОСа» – так називають в російських ЗМІ події навколо голови ради директорів АФК «Система» Володимира Євтушенкова. Його помістили напередодні під домашній арешт після висунення звинувачень у відмиванні грошей.

Заяву з цього приводу зробив офіційний представник Слідчого Комітету Росії Володимир Маркін.

«У перебігу розслідування цієї кримінальної справи у слідчих з’явилися достатні підстави вважати, що Євтушенков причетний до легалізації майна в особливо великому розмірі, яке було придбане злочинним шляхом. У зв’язку з цим йому вже висунуте звинувачення і обраний запобіжний захід у вигляді домашнього арешту строком на 2 місяці. Розслідування цієї справи перебуває в активній фазі, вже вилучили чималу кількість документації, належить зробити її експертний аналіз», – заявив Маркін.

Йдеться про розслідування кримінальної справи про продаж корпорації «Система» компанії «Башнєфть». АФК «Система» купила «Башнєфть» і цілу низку республіканських нафтових активів у 2009 році. Продавцем активів «БашТЕКа» виступили фонди, які пов’язували з колишнім президентом республіки Башкортостан Муртазою Рахімовим і його сином Уралом. Треба додати, що в середині липня цього року Володимир Євтушенков був викликаний і допитаний у Слідчому комітеті якраз у справі про приватизацію «Башнєфті».

Хто стоїть за переслідуванням?

Більшість експертів вважає, що за арештом (нехай в даному випадку і домашнім арештом) стоїть голова «Роснєфті» Ігор Сечін. Бізнесмен, колишній власник мережі «Євросєть» Євген Чичваркін вважає, що у Євтушенкова хочуть відібрати «Башнефть» і приєднати її до «Роснефті», або зробити цю компанію державною. Схожої точки зору дотримується і колишній глава ЮКОСа Михайло Ходорковський. У той же час радник Ігоря Сечіна і прес-секретар компанії «Роснєфть» Михайло Леонтьєв говорить, що «Роснефть» не має ніякого відношення до переслідування голови ради директорів АФК «Система» Володимира Євтушенкова. Втім, більшість експертів вважає, що саме Сєчін може бути зацікавлений в такому розвитку подій.

Євтушенков – «другий Ходорковський»?

У Кремлі назвали недоречним порівняння долі Євтушенкова зі справою ЮКОСа. Речник президента Росії Дмитро Пєсков заявив: «Абсолютно невірно і абсурдно намагатися забарвити цю історію в який-небудь політичний колір».

Глибокий політичний сенс полягає в тому, що в будь-який момент будь-яка власність в цій країні може бути відібрана
Андрій Піонтковський

Із Пєсковим деякою мірою згоден і політолог Андрій Піонтковський. «В ударі на ЮКОС первинним був політичний інтерес, а фінансові апетити його супроводжували. Але з арештом ЮКОСа в ту ж саму епоху і закінчилося будь-яке політичне життя в країні. Тому тут ніякого політичного аспекту не може бути, і в цьому пан Пєсков правий. Але з іншого боку, глибокий політичний сенс полягає саме в тому, що в будь-який момент будь-яка власність в цій країні може бути відібрана. Тобто інституту приватної власності не існує, і така країна економічно не може розвиватися», – сказав Піонтковський в інтерв’ю Радіо Свобода.

А ось відомий економіст Сергій Алексашенко з приводу про політичне підґрунтя справи іронічно зауважує, що це: «Чистий кримінал з боку тих, хто все це придумав і намагається реалізувати». «Нафтова компанія в Росії, – пише у своєму блозі Алексашенко, – є занадто привабливим бізнесом, щоб не зацікавити людей, наближених до влади. Хто вони? Ми скоро дізнаємося. Рівно в той момент, коли «Башнєфть» змінить власника».

На думку економіста, в арешті Євтушенкова є політичні мотиви, хоч б тому, що «незалежного суду у таких справах в Росії давно немає».

Підприємці пишуть листа президентові Росії

Історія з арештом Євтушенкова не на жарт стурбувала російське бізнес-співтовариство. У Російському союзі промисловців і підприємців збирають підписи під зверненням до президента Путіна з проханням звільнити Євтушенкова з під домашнього арешту.

У бізнес-спільноті якраз і порівнюють справу Євтушенкова зі справою Ходорковського. Таку паралель провів глава РСПП Олександр Шохін. А віце-президент організації Ігор Юргенс у свою чергу наголосив, «що це боротьба за переділ власності – з елементами націоналізації».

На думку фахівців, тепер під удар може потрапити будь-хто з підприємців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG