Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі порівнюють війну в Україні з подіями вересня 1939 року


Акція до 75-річчя радянської агресії проти Польщі, Варшава, 17 вересня 2014 року
Акція до 75-річчя радянської агресії проти Польщі, Варшава, 17 вересня 2014 року

Варшава – Поляки відзначили 75-річчя радянської агресії проти Польщі. У Варшаві відбулися мітинги біля посольств Росії та Німеччини, а також антивоєнний похід центральними вулицями міста. На цих заходах майоріли польські та українські прапори. Організатори демонстрацій – польські праві сили говорять, що теперішня ситуація в Україні нагадує трагічні події вересня 1939 року. Вони закликають Польщу та європейських політиків негайно затримати російського агресора, який може спровокувати нову світову війну.

Адам Боровський, почесний консул Республіки Ічкерія у Польщі вважає, що західні політики обрали неправильну стратегію щодо путінської Росії. Він порівнює намагання Брюсселя домовитися з Кремлем із спробами західноєвропейських держав знайти спільну мову з Гітлером. Боровський пояснив чому антивоєнні демонстрації у Варшаві відбулися під посольствами Росії і Німеччини.

«Чемберлен та інші країни вірили в те, що можна домовитися з бандитом і тепер Європа вірить, що можна домовитися із бандитом. Тоді Гітлер домовлявся зі Сталіном про долю Польщі без участі поляків. А тепер пані Меркель разом із Путіном вирішує справи України», – сказав почесний консул Ічкерії.

Боровський наголошує, що агресія Росії проти Грузії, а тепер проти України стала можливою, тому що в дев’яності роки Захід мовчки спостерігав за двома кривавими чеченськими війнами.

Сьогодні Україна захищає усю Центральну Європу – Сакевіч

Томаш Сакевіч, головний редактор видання Gazeta Polska, закликав усіх поляків солідаризуватися з українцями, так як цього прагнув покійний президент Лех Качинський.

Допоки Україна захищається, Польщі нічого не загрожує. У наших інтересах – підтримати боротьбу українців для того, щоб вони могли затримати російський імперіалізм
Томаш Сакевіч

«Допоки Україна захищається, Польщі нічого не загрожує. У наших інтересах – підтримати боротьбу українців для того, щоб вони могли затримати російський імперіалізм. Якщо ми цього не зробимо, то війна розповсюдиться на інші держави», – наголосив Сакевіч.

На віче перед посольством Росії виступила Б’янка Залевська, польська журналістка, яку проросійські терористи поранили в зоні АТО.

Так як колись Польща, так сьогодні Україна є жертвою російської агресії а також російської пропаганди
Б'янка Залевська

«Так як колись Польща, так сьогодні Україна є жертвою російської агресії а також російської пропаганди. Сьогодні по російсьому телебаченні я почула, що 75 років тому Росія не напала на Польщу, а вона прийшла щоб визволити польські землі. Тож ця історія нам дуже нагадує сучасну ситуацію України. Сьогодні я тут, щоб показати свою солідарність з українцями, а також висловити свій протест проти російської агресії», – поділилася своїми відчуттями Залевська.

Звертаючись у бік посольства Росії Томаш Сакевіч звернувся до сумління росіян. Він впевнений, що імперська, ізольована від цивілізованого світу, Росія обов’язково зазнає поразки, бо її економічні ресурси швидко вичерпаються.

«Це посольство колись стане музеєм пам’яті жертв Росії, бо їм не потрібен такий палац. Ми будемо тут вшановувати і жертви Катині, і Смоленська, і загиблих у збитому малейзійському літаку, і тисячі вбитих останнім часом українців», – переконаний Сакевіч.

Томаш Сакевіч наголосив, що агресія Росії проти України – це сигнал для усіх народів Центральної Європи, що настав час покинути історичні чвари й об’єднатися проти спільного ворога – російського імперіалізму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG