Доступність посилання

ТОП новини

Мінсоцполітики пікетували з вимогою забезпечити протези людям з особливими потребами


«Протез для совісті чиновника» – акція під Мінсоцполітики
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:42 0:00

Міністерство соціальної політики пікетували з вимогою забезпечити протезами людей із особливими потребами.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, на акцію прийшли активісти партії «Демократичний альянс» разом із ветеранами війни в Афганістані і представниками волонтерських організацій. Вони закликали посадовців працювати в рамках законодавства у питанні забезпечення інвалідів технічними засобами реабілітації.

Пікетувальники вимагали скасувати незаконну, за їхніми словами, сертифікацію комплектуючих і варіантів комплектації технічних засобів, провести строки експлуатації складних протезів у відповідність до гарантійних термінів виробника, встановити економічно обґрунтовані ціни, а також створити при міністерстві орган громадського контролю.

За словами консультанта «Центру реабілітації ветеранів Афганістану» Олександра Морозова, на сьогодні люди з особливими потребами не можуть отримати протези для того, щоб повноцінно жити. Причини він вбачає у корумпованості працівників Мінсоцполітики.

«Нинішнє керівництво міністерства, у тому числі його середня ланка, люди, які сидять на корупційній схемі і змінювати щось їм абсолютно не потрібно. В результаті ті ж самі бійці АТО, які потребують протезування, не можуть це отримати», – зазначив Морозов.

Не може отримати протез і ветеран Афганістану, інвалід другої групи Ігор Кудрявченко, який вже понад 20 років протезується в «Центрі реабілітації ветеранів Афганістану».

«Раніше все було без проблем. Протягом двох-трьох днів, максимум тиждень, протез мені виготовляли. Зараз вже півтора місяця як зробили зліпок, а протезу немає. Як я зрозумів, для комплектації мого протеза не вистачає коштів», – розповідає Ігор.

Оксана Полякова, директор Департаменту соціального захисту інвалідів Мінсоцполітики наголосила, що проблеми були лише з виготовленням протезів, ціна яких перевищувала норму, але посадовці над цим наразі працюють.

До пікетувальників тричі виходили з міністерства, намагаючись розібратися в проблемі. У результаті перший заступник міністра соціальної політики Віталій Мужчинін запропонував сформувати робочу групу для переговорів наступного тижня. Натомість активісти вручили йому штучний мозок і серце, а також передали лист із вимогами представникам міністерства.

XS
SM
MD
LG