Доступність посилання

ТОП новини

Росія повинна припинити агресію проти України – резолюція Європарламенту


©Shutterstock
©Shutterstock

Страсбург – Рішуче засудження Росії через неоголошену «гібридну війну» проти України висловили у Європейському парламенті. Депутати у своїй резолюції, ухваленій у четвер, наголосили, що дії російських лідерів – це загроза не лише єдності та незалежності України, а й безпеці всього європейського континенту. Тим часом російська сторона вважає рішення європейських парламентарів тільки «політичним жестом, який не має жодного практичного значення».

Ратифікована цього тижня Угода про асоціацію України і ЄС, попри тиск Росії, «не може і не буде змінена», зазначають євродепутати. Нинішня резолюція, ухвалена Європарламентом, зокрема, закликала, з одного боку, продовжити переговори України, Росії та ЄС щодо суперечливих газових питань, з іншого – скасувати заплановані з Москвою угоди в енергетичному секторі, зокрема, будівництво газопроводу «Південний потік».

Вимагаючи посилення санкцій, євродепутати запропонували виключити Росію зі співробітництва у галузі ядерних програм та із міжнародної міжбанківської системи SWIFT.

Євродепутати також закликали Раду Євросоюзу та зовнішньополітичну службу ЄС визначити чіткі критерії, виконання яких Росією дасть можливість не впроваджувати нових санкцій або ж скасувати дію вже накладених.

Європарламентарі вважають, що такими критеріями мають бути: «повне виведення російських військ і найманців з української території, припинення постачань зброї та обладнання терористам, повне дотримання Росією режиму припинення вогню, встановлення ефективного міжнародного контролю за цим режимом, відновлення повного контролю України над усією своєю територією».

Джанні Піттелла
Джанні Піттелла

Джанні Піттелла, голова групи Прогресивного альянсу соціалістів та демократів, каже: «Мир та процвітання у наших сусідів повинні стати нашою метою. І нам хотілося б вірити, що цю мету розділяє і Росія. Водночас, ми маємо ще одну ціль – охороняти повагу до міжнародного права».

Рішення Франції тим часом не постачати Росії кораблів «Містраль» парламентарі називають гідним прикладом для інших держав.

Підтримка українців з боку ЄС посилює кризу – російський посол

Володимир Чижов
Володимир Чижов

Посол Росії при ЄС Володимир Чижов висловив ставлення його країни до ухвалення рішень у Європарламенті так: «Це тільки політичний жест, і на цей момент це не має жодного практичного значення». На його думку, цілеспрямована підтримка українського уряду з боку ЄС тільки посилює напруженість та поглиблює кризу.

«У мене часом виникає враження, що ті, хто в Євросоюзі ухвалюють рішення, живуть у паралельному світі. Росія не є стороною конфлікту, ми хочемо полегшити знаходження саме політичного рішення. По-друге, хочемо полегшити страждання людей, тож надсилаємо (в Україну) гуманітарну допомогу. Хоча ЄС щодо другого конвою, який прибув до Луганська, не мав що сказати, окрім як назвати це незаконним актом», – сказав посол Росії.

Тим часом Європарламент своєю резолюцією привітав підписання мінської угоди про припинення вогню і закликав усі сторони зробити все можливе, щоб реалізувати її в повному обсязі, аби прокласти шлях до початку справжнього мирного процесу, включаючи постійний контроль за українським кордоном з боку ОБСЄ, повне виведення російських військ, незаконних збройних формувань, військової техніки та найманців з території України, а також звільнити заручників.

І Україна, і ЄС ще мають багато роботи – Бузек

Єжи Бузек
Єжи Бузек

Польський євродепутат і колишній голова Європарламенту Єжи Бузек в інтерв’ю Радіо Свобода, коментуючи висновки цьоготижневих обговорень і досягнень у Страсбурзі, зазначив, що початок справжнього співробітництва між Україною та Євросоюзом загалом добрий. Президент Порошенко має продовжувати обраний ним шлях мирного врегулювання конфлікту, євроінтеграції та збереження цілісності й незалежності України.

Зробити треба багато. З боку Європи – це доступ українців до торгівлі з ЄС, фінансова підтримка, перехід до безвізового режиму та інвестиції
Єжи Бузек

«Зробити ще треба багато, – додає Бузек. – З боку об’єднаної Європи – це, звичайно, доступ українців до торгівлі з ЄС, фінансова підтримка, крок за кроком перехід до безвізового режиму з Україною та інвестиції. Тим часом перед українським урядом та політиками є два надважливі завдання: реформи в бік повної демократизації та вільного ринку, а з іншого боку – подолати корупцію».

Характерно, що нинішня резолюція ще й підтвердила, що «Україна, як і будь-яка інша європейська країна, має європейську перспективу і може претендувати на членство в Європейському союзі».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG