Доступність посилання

ТОП новини

Як подавати правду в час інформаційної війни?


Відзначення 60-річчя Української редакції Радіо Свобода
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00

Відзначення 60-річчя Української редакції Радіо Свобода

Про свободу в часи інформаційної війни говорили у четвер журналісти, експерти та політики на відзначенні 60-річчя Української редакції Радіо Свобода. Лейтмотивом круглого столу стала думка головного редактора Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Ненада Пеїча про те, що кажучи правду можна програти в короткостроковому розрахунку. Проте лише так Україна може виграти інформаційну війну в довгостроковій перспективі.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк висловив свої думки щодо ведення інформаційної війни з Росією на відзначенні 60-річчя Української редакції Радіо Свобода. За його словами, нести правду дуже важливо в такі буремні й складні часи, в яких зараз перебуває Україна:

«Люди хочуть слово правди. Це та правда, яка зруйнувала залізну завісу і знищила імперію зла. Це правда, яка будує демократію і робить Україну європейською державою».

Ненад Пеїч
Ненад Пеїч

Аби перемагати в інформаційній війні, українським журналістам недостатньо писати якісні новини, вважає головний редактор Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода. На думку Ненада Пеїча, людям слід акцентуючи увагу на найважливіших фактах, що впливають на долю країни.

«Неякісні історії, які вміло подаються, сприймаються аудиторією краще, аніж якісні історії, які журналісти невміло подають аудиторії», – зауважив він.

Аналогічної думки дотримується також Пітер Померанцев, журналіст із Лондона, який протягом майже десятиліття працював телепродюсером на російському телебаченні на початку 2000-х. У розмові з Радіо Свобода він прокоментував, що російські пропагандисти ефективні не через те, що вони говорять, але через те, як вони це роблять.

Пітер Помаранцев
Пітер Помаранцев

«Російські пропагандисти брешуть, проте розповідають цікаві історії. Це ж так захоплююче – розповідати історію про малайзійський «Боїнг» із мертвими тілами пасажирів, яких туди помістили до вильоту. А правда часто звучить нудно», – зауважив Пітер Померанцев. На його думку, українці мають знайти новий підхід до формату донесення до людей правди. Померанцев радить: зробіть істину захоплюючою, такою, щоб її хотілося розповідати.

Прагнення свободи – це теж медіаміф?

Не можна перемогти цілеспрямовану брехню правдою, вважає Олександр Морозов, головний редактор одного з найстаріших інтернет-видань «Российский журнал». На його думку, слід творити «інший політичний міф» – поширювати прагнення свободи, гідності, плюралізму.

Олександр Морозов
Олександр Морозов

«Якщо взяти за основу цей різновид міфу, тоді суспільство і є здоровим, і тільки тоді може розвиватись», – зауважив він.

Ненад Пеїч також додав, що Україна має повторювати своїй аудиторії найважливіші інформаційні повідомлення. Окрім того, розповідати про випадки, коли російські медіа перекручують очевидні факти. Втім, додав Пеїч, не можна робити висновки за людей, нав’язуючи їм певний хід думок, аби не перетворитись в пропагандистів самим.

«Радіо Свобода існує в Україні вже 60 років тому, що люди вірять цьому ЗМІ. А вірять вони тому, що воно говорить правду, тому і завжди матиме своє місце в цій державі», – додав він.

Рада директорів мовлення США (BBG) відзначила Київське бюро Радіо Свобода премією імені Дейвіда Берка за висвітлення політичної кризи в Україні наприкінці 2013–на початку 2014 року. Редакція на чолі з Інною Кузнецовою вирішила передати гроші на потреби нейрохірургічного відділення госпіталю, де лікуються пораненні вояки зі сходу України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG