Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ Росії демонізують добровольчі батальйони та армію України


Російський портал «РИА-Новости» звинувачує Збройні сили України у навмисному обстрілі монастиря неподалік від Донецького аеропорту, а сайт Newsrbk.ru розповсюджує фейкову новину: буцімто айдарівці під дією наркотиків розстріляли блокпост ДАІ в Харкові.

«Українські силовики обстріляли в районі Донецька Іверский монастир», повідомляє російський портал «РИА-Новости». Йдеться про Свято-Іверський жіночий монастир у Донецьку. Він дійсно знаходиться у зоні обстрілів, адже розташований просто поруч із Донецьким аеропортом, за який активно йдуть бої.

Зображення – фейк

Але на фото, яке опублікував сайт «РИА Новости», – зруйнований храм Іоанна Кронштадського. Матеріал про це було розміщено 7 вересня на сайті «Навигатор», а саме руйнування сталося, як зазначено в публікації, 23 серпня.

Протягом дня сайт «РИА Новости» змінив зображення для цієї новини. Переглянути збережену копію первісної публікацію можна тут.

Неофіційний сайт

«Є всі підстави вважати, що Збройні сили України цілеспрямовано руйнують православні храми», – йдеться у матеріалі неофіційного сайту Донецької єпархії, на який «РИА Новости» посилається. Інформацію на цьому порталі для Радіо Свобода прокоментував прес-секретар Донецької єпархії Георгій Гуляєв.

«Дійсно, існує такий сайт donetsk.eparchia.ru, але на жаль, ми просто зараз не можемо «знайти кінці»: хто це робить і для чого вони це роблять», – каже він.

На офіційному порталі патріархату УПЦ «Донецьк православний» про це немає жодного повідомлення. Інформацію про обстріл українською армією прес-секретар Георгій Гуляєв нам не підтвердив.

«Хто, з якої сторони летять снаряди, відповідно ми не можемо ні підтвердити, ні спростувати, хто це робить. Ми не думаємо що це навмисна якась, ну, скажімо так, задача. Якщо б поставили таку задачу, то я так розумію, монастиря би вже не було б», – каже Георгій.

Також, він додав, що сайт, який був створено невідомо ким паралельно, публікує новини з офіціального порталу і додає до них повідомлення про бойові дії.

Фейк про Айдарівців

На сайті «Newsrbk.ru» сьогодні з’явилась новина про «айдарівців», які буцімто у наркотичному стані обстріляли пост ДАІ у Харкові.

«За попередньою версією, стрілянину відкрили бійці добровольчого батальйону «Айдар», коли їхню машину зупинили для перевірки. Один з бійців, судячи з усього, був у неадекватному стані, він же і почав стрілянину», – йдеться у матеріалі.

Справді, подія сталася на виїзді з міста Харкова на блокпосту «ХТЗ» на жвавій автомагістралі. Близько 20:00 до працівників міліції підійшов чоловік, одягнутий в камуфляжну форму. В одній руці він тримав автомат, в іншій – гранату. Безапеляційним тоном невідомий вимагав від правоохоронців надати йому автомобіль з повним баком бензину.

На відео офіційного сайту МВС України немає ніяк ознак того, що він належить до добровольчих батальйонів.

«Завдяки професійним та злагодженим діям правоохоронців, озброєного зловмисника вдалося затримати», – написано у матеріалі сайту ГУМВС України в Харківській області.

Наразі усі обставини події та особа невідомого зловмисника встановлюються слідчими органами. За вказаним фактом відкрито кримінальне провадження за статтею 348 (посягання на життя працівника правоохоронного органу, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовця) Кримінального кодексу України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG