Доступність посилання

ТОП новини

У Сенаті США підтримали фінансування боротьби з російською пропагандою


У законопроекті про допомогу Україні, який 18 вересня затвердив комітет із закордонних справ Сенату США, передбачено виділення 10 мільйонів доларів щорічно на протидію російській «пропаганді» в Україні, Росії та Молдові.

Пріоритетно ці кошти мали б надходити «Голосу Америки» та Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода у цих трьох пострадянських країнах упродовж наступних трьох років.

Це фінансування передбачається окремо від коштів, які надходять від американських урядових організацій. Його метою є боротьба з «пропагандою Російської Федерації», мовиться у законопроекті.

Комітет із закордонних справ Сенату США затвердив проект закону про нові санкції проти Росії та підтримку України. Авторами цього документу є сенатори США Роберт Менендес і Боб Коркер.

Коли цей документ затвердить Сенат США поки що незрозуміло, оскільки від був ухвалений комітетом в останній день роботи перед канікулами. Наступний раз американський Сенат збереться аж у листопаді.

Для того, щоб цей законопроект став законом, аналогічний текст мають ухвалити ще Сенат і Палата представників, а потім повинен підписати президент.

Згідно з документом, американський президент має отримати право надати Україні протитанкове озброєння, зброю та амуніцію для особового складу, радари, далекоміри, обладнання для наведення, безпілотники та комунікаційне обладнання. На це у наступному році планують виділити 350 мільйонів доларів.

У документі міститься вимога до президента запровадити санкції проти «Рособоронекспорту» та інших оборонних підприємств, причетних до дестабілізації ситуації в Україні, Грузії, Молдові та Сирії.

Документ має надати право президенту США запроваджувати санкції проти «Газпрому», якщо він недопостачатиме значних об’ємів газу країнам-членам НАТО, а також Україні, Грузії та Молдові.

XS
SM
MD
LG