Доступність посилання

ТОП новини

Інформація про «застосування Росією тактичної ядерної зброї» не відповідає словам Гелетея – Міноборони


Міністерство оборони України виступило із спростуванням повідомлення журналіста телеканалу «Інтер» Романа Бочкали на його сторінці у Facebook про заяву міністра Валерія Гелетея щодо того, що «Росія таки застосовувала проти українських військових тактичну ядерну зброю».

Як повідомляє прес-служба Міністерства оборони, «інформація не в повній мірі відповідає словам міністра оборони України, сказаним під час приватної бесіди з кореспондентом одного з українських телевізійних каналів».

В МОУ пояснили, що, за словами генерала-полковника Гелетея, під час штурму Луганського аеропорту російські війська застосували самохідний міномет 2С4 «Тюльпан». Окрім фугасних та активно-реактивних мін, самохідний міномет може вести вогонь надмалими ядерними боєприпасами. Про це, зокрема, можуть свідчити значні руйнування, яких зазнали будівлі аеропорту.

«Водночас перевірити, чи застосовувався ядерний боєприпас під час ведення вогню, або інші невідомі боєприпаси об’ємної дії, можна лише за допомогою відповідних фахівців та спеціального обладнання, що на теперішній час не є можливим через відсутність контролю за луганським аеропортом з боку сил, задіяних в АТО», – констатували в оборонному відомстві.

Раніше журналіст Роман Бочкала написав на своїй сторінці у Facebook, що міністр оборони Валерій Гелетей під час повернення української делегації з Польщі підтвердив, що Росія застосувала проти українських військових у Луганському аеропорту тактичну ядерну зброю.

Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, своєю чергою, на власній сторінці у Facebook написав, що «якби тактичне ядерне озброєння було застосоване проти наших хлопців у Луганському аеропорту, то виходити звідти було б нікому».

XS
SM
MD
LG