Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко каже, що «фізично» не встиг пояснити закони, ухвалені 16 вересня


Президент України Петро Порошенко заявив, що не зміг пояснити ухвалені 16 вересня у Верховній Раді закони щодо Донбасу тому, що вилітав за кордон.

«Фізично (не встиг – ред.). Тому що відразу після голосування я вилетів до США і Канади», – зазначив Порошенко в інтервʼю українським телеканалам.

Він також наголосив, що закон, ухвалений 16 вересня, не передбачає «особливого режиму надзвичайного стану» чи «особливого статусу» для тих районів Донбасу, які наразі зайняті бойовиками. «Назва законів і зміст законів свідчить звучить абсолютно по-іншому – про режим місцевого самоврядування на території Донецької і Луганської областей», – додав глава держави.

Президент зазначив, що закони щодо Донбасу ухвалювали в оперативному режимі, щоб Україну не звинуватили у зриві мирного плану. «Один із можливих сценаріїв, який розглядався: щоб ці закони не були ухвалені і на Україну можна було покласти відповідальність за зрив мирного процесу. Це ж ви, мовляв, не проголосували, це ви запропонували мирний план і самі ж зірвали його ухвалення», – сказав Порошенко.

«Це розвʼязало б руки тим, хто атакував і перервав режим припинення вогню не через те, що робляться чи не робляться постріли, а через наступальні дії. Звинувативши нас – для того, щоб ми втратили свою міжнародну підтримку», – додав Порошенко.

16 вересня Верховна Рада у закритому режимі ухвалила два закони щодо Донбасу: про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей та про амністію «учасників збройних формувань» і членів самопроголошених «органів» у Донецькій та Луганській областях, які складуть зброю, звільнять людей із полону, а також залишать зайняті приміщення.

XS
SM
MD
LG