Доступність посилання

ТОП новини

Генконсул України в Барселоні вважає «диктаторські» закони 16 січня європейськими


Генеральний консул України у Барселоні Олександр Хрипунов на площі Каталонії, 23 лютого 2014 року
Генеральний консул України у Барселоні Олександр Хрипунов на площі Каталонії, 23 лютого 2014 року

Українці у Каталонії вже півроку вимагають відкликання генерального консула України у Барселоні Олександра Хрипунова. Той під час Революції Гідності дозволив собі образливі висловлювання на адресу протестувальників у Києві. Називав їх радикалами з нацистською символікою та ігнорував вимоги місцевого Євромайдану. Міністр закордонних справ Павло Клімкін, який починав кар’єру разом із Хрипуновим, періодично обіцяє повернути свого давнього знайомого в Україну. Але Олександр Хрипунов досі займає поважне місце під іспанським сонцем. Цю ситуцаію з’ясовувала передача «Схеми».

Вперше до українських мітингувальників на площу Каталонії генконсул Олександр Хрипунов вийшов аж 23 лютого. Це був 15-й мітинг – уже після численних жертв у центрі Києва і головне – втечі Віктора Янукович з України. Така поведінка, а також роздуми Хрипунова щодо Євромайдану, опубліковані в місцевій пресі, неабияк обурили присутніх. Мало не дійшло до бійки.

21 лютого, у час розстрілу в Києві протестувальників снайперами, у газеті El Periódico вийшов матеріал із коментарем Хрипунова щодо подій на Євромайдані.

«Відповідальність за заворушення лежить на опозиційних політиках, які прагнуть досягти влади в найкоротші терміни, скориставшись невдоволенням населення після того, як угоду з ЄС не було підписано, вони закликали до протестів. Вони не чекатимуть президентських виборів наступного року, ось як завойовується влада в демократії», – зазначав тоді Хрипунов. У цьому неспокійному середовищі знайшли свій шанс, «ультра-націоналісти з нацистською символікою», сказав він.

Почути від консула про те, що наші діти нацисти – це неподобство
Михайло Кузів

Михайло Кузів, учасник Євромайдану в Барселоні, каже, що після таких слів громада наполягає на відкликанні генконсула: «На нашому Євромайдані було багато тих, у кого дорослі діти. Дорослі діти, які брали участь у тих подіях, які відбувалися в різних містах. І почути від пана консула про те, що наші діти нацисти – це неподобство». А Володимир Петрущак, голова Асоціації українців у Каталонії «Червона калина» додає, що Хрипунов «не бачить потреби ні виправдовуватися, ні, тим паче, говорити, що це була його помилка».

До цього генконсул розсилав не менш промовисті листи. В одному із них – порівняльна таблиця законів Європи та Америки із законами Колесніченка-Олійника від 16 січня. Тих самих, після яких конфлікт тільки загострився і перейшов у криваву фазу і які опозиція і громадськість назвала «диктаторськими законами».

Хрипунов натякав, що вони прийнятні: «Маю честь надіслати вам для ознайомлення та використання у роз’яснювальній роботі порівняльну таблицю окремих законів України, ухвалених 16 січня цього року, та аналогічних норм країн Європейського союзу і Північної Америки. Щиро сподіваюся, що здійснений аналіз допоможе краще розібратися у їх суті. З повагою, Хрипунов, генеральний консул України в Барселоні».

У МЗС уже 2,5 місяці «вивчають аспекти»

Відтоді українці Каталонії безуспішно наполягають на відкликанні генконсула. У своїх матеріалах розповідають про його неекономний спосіб життя – про оренду житла на узбережжі, в районі Діагональмар, і про богемний спосіб життя, і про користування лише престижним BMW 525.

Наприкінці червня у своєму Твіттері про вимоги українців відкликати генконсула писав Сергій Лещенко. Тоді міністр закордонних справ Павло Клімкін запевнив: «Я знаю позицію громади. Ми зараз прозоро вивчаємо всі аспекти цієї ситуації».

Аспекти вивчають уже два з половиною місяці. А тимчасом Хрипунов, як і раніше, кажуть, не особливо переймається проблемами українців.

«Як державний службовець найвищого рівня не проводить організації українського суспільства, української діаспори за кордоном, а саме в цей такий страшний час для України», – каже Володимир Петрущак, голова Асоціації українців у Каталонії «Червона калина».

Павло Клімкін
Павло Клімкін

Чи збираються повертати Олександра Хрипунова в Україну – сказати справді важко. 10 вересня міністр Клімкін заявив «Схемам»: «Рішення прийняте, найближчим часом він, звичайно, повернеться».

Але у відповіді МЗС на наш запит від того ж 10 вересня йдеться: «Питання звільнення генерального консула із займаної посади повинно розглядатися та відбуватися відповідно до положень чинного законодавства України», «питання знаходиться на розгляді керівництва МЗС України».

Можливо, причина збереження під собою крісла – у давньому знайомстві Павла Клімкіна і Олександра Хрипунова. Адже вони починали кар’єру разом – в Управлінні контролю над озброєнням та роззброєнням МЗС України. На цей закид міністр зазначив: «Знаєте, я практично усіх знаю в МЗС. 90% людей я досить добре знаю».

Таке виправдання викликає сумніви. Чи може пан Клімкін «добре знати» практично усіх із 1490 працівників дипломатичних установ плюс майже всіх із 600 працівників апарату МЗС?

«Положення законів 16 січня близькі до європейських»

Менше з тим, поки що ситуація виглядає так: міністр уже кілька місяців лише збирається відкликати з теплої Барселони генконсула, який ще півроку тому виходив із антиреволюційними заявами та ховався від тих, чиї інтереси мав захищати

У той же час, за інформацією, наданою МЗС, держава щомісяця, крім скромної зарплати – 2 106 гривень, витрачає на Хрипунова: 2 900 євро або 48 372 гривень на місяць на оренду житла, приблизно 233 євро або 3 898 гривень на місяць на пальне для п’ятого БМВ, надає щомісячні відшкодування витрат в іноземній валюті (сума яких закрита через гриф «для службового користування», але це від 2000 до 4000 євро), плюс оплата комунальних послуг, виплати на утримання дружини та дитини. І це відбуватиметься ще невідомо скільки часу.

У свою чергу, із генконсул Хрипунов дипломатично пояснив «Схемам», що нацистська символіка була лише його особистим занепокоєнням. «Ви знаєте, я говорив про свої особисті спостереження. Я журналісту говорив, що я бачив певні речі, які викликають у мене занепокоєння», – зазначив він.

А ще додав – закони Колесніченка-Олійника і досі вважає близькими до європейських: «Ті закони, які були прийняті, вони за суттю, якщо порівняти, подивитися законодавство європейських країн, зараз європейського співтовариства, куди ми зараз прямуємо, інших розвинених демократій, ті положення дуже близькі».

Такий от генконсул лишився українцям у Каталонії від попередньої влади.

  • Зображення 16x9

    Максим Савчук

    Журналіст-розслідувач телевізійної програми проєкту розслідувань Радіо Свобода «Схеми». Автор книги «1937» про політичну та бізнесову діяльність Віктора Медведчука після Революції Гідності.

    Народився у селищі Баришівка на Київщині. Здобув освіту інженера в Національному транспортному університеті та філолога в Національному педагогічному університеті ім. М. Драгоманова. Працював у бюро журналістських розслідувань «Свідомо», у газеті «Україна молода», у програмі журналістських розслідувань «Знак оклику» на телеканалі ТВі.

    У 2015 році розслідування «Questions Raised Over Poroshenko’s Role In Valuable Kyiv Land Deal» («Таємниці землі президента Порошенка») потрапило до шорт-листу міжнародного конкурсу асоціації мовників AIB.

    Переможець конкурсу журналістських розслідувань ім. В. Сергієнка (2019 рік) із матеріалом «Зелена родина ру» (про кінобізнес Володимира Зеленського у Росії).

    У 2020 році здобув друге місце на конкурсі журналістських історій DataUp із матеріалом «Американська мрія Віктора Медведчука» (співавтори - Любомира Ремажевська та Олександр Чорновалов).

    Розслідування «Американська мрія Віктора Медведчука» перемогло на Національному конкурсі журналістських розслідувань. Оголошення переможців та нагородження відбулося під час фестивалю розслідувальної журналістики «Межигір’я Фест» в колишній резиденції експрезидента-втікача Віктора Януковича у вересні 2021 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG