Доступність посилання

ТОП новини

НДІ: Україна здатна впоратися з викликами для демократичних парламентських виборів


©Shutterstock
©Shutterstock

Українці в змозі провести демократичні вибори навіть в умовах конфлікту на Сході та попри недоліки виборчого законодавства. Такий висновок оприлюднила місія Національного Демократичного Інституту, члени якої вивчали передвиборчу ситуацію в Україні.

Серед плюсів американські експерти відзначають те, що енергія Євромайдану не ослабла, а в українській політиці з’явилися нові обличчя. Водночас НДІ рекомендує попрацювати над безпекою голосування та розкрити джерела фінансування партій. Загалом делегація налаштована оптимістично і посилається на травневу президентську кампанію. Україна довела, що спроможна провести чесні вибори, навіть стоячи перед смертельними загрозами своїй безпеці.

«Я налаштований оптимістично. Думаю, проблеми існують, є агресія на сході, виборчу реформу не прийнято... Але більшість людей, з якими ми розмовляли, схвально сприймають дії кандидатів, партій, організаторів виборів, уряду, правоохоронних органів і вважають, що Україна на правильному шляху. Гадаю, це питання політичної волі, яку українці вже продемонстрували на президентських виборах», – говорить колишній сенатор США Едвард Кауфман.

Регіональний директор програм НДІ в Євразії Лора Джуетт, однак, зауважує:

«Так, існують перепони та ускладнення, і їх необхідно подолати. Для цього наша делегація розробила рекомендації про певні вдосконалення, які можна застосувати перед виборами. Але, враховуючи ініціативу та узгоджені зусилля всіх учасників виборів, теоретично можливо провести вибори, результатам яких довірятимуть українські виборці».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG