Доступність посилання

ТОП новини

Війна проти України. Росія сама створила собі проблеми (світова преса)


Світова преса пише про те, чи можна конфлікт на Сході України вважати прикладом «зіткнення цивілізацій». Є статі про один день із життя Росії, який переповнений похмурими новинами. І також – чи справді «нечленство» України в НАТО вибило б аргумент у президента Росії щодо потреби анексії Криму та підтримки сепаратистів на Сході України?

Газета Washington Post пише про відомого гарвардського професора Самуеля Гантінґтона та концепцію «зіткнення цивілізацій» з його відомої однойменної книги 1996 року. Він поділив світ на західну, православну, ісламську, індійську та інші цивілізації, спираючись на мову, культуру та релігію. І за законами геополітичної тектоніки, межі зіткнення цих цивілізацій будуть лініями фронту майбутнього, писав Гантінґтон. Газета пише, що нині на тлі того, як НАТО постало перед російським втручанням в Україні та активізацією бойовиків «Ісламської держави» на Близькому сході, дух Гантінґтона знову інфікує політологів по цілому світу. Але чи праві вони? Все виглядає так, ніби «Ісламська держава» хоче збудувати мусульманський халіфат і вести війну із західним світом. А в Україні Євромайдан чітко визначив цивілізаційну орієнтацію на Європу, зазначає газета, додаючи, що президент Путін виправдовує російське військове вторгнення в Криму та на Донбасі потребою захисту етнічних росіян та інших співвітчизників, яким нібито загрожує нова прозахідна орієнтація Києва. Чи справді йдеться про зіткнення цивілізацій у цих випадках, запитує газета? І відповідає: Гантінґтон нічого не писав про наддержавний мусульманський халіфат, а в його теорії йдеться про конфлікти держав з державами. Теорія «зіткнення цивілізацій» нічого не говорить і про недержавних дійових осіб, і про терористичні організації. До того ж, зауважує газета, конфлікт в Іраку та Сирії – це приклад конфлікту мусульман із мусульманами, який лежить далеко від тектонічних меж ісламу з іншими цивілізаціями… Так само й в Україні є багато запальних українців, які розмовляють російською і віддають перевагу російській культурі, але які тим не менше віддані українській державності та українській національній свідомості. Опитування свідчать, веде далі газета, що російськомовні українці віддають перевагу тіснішим зв’язкам із Заходом та виступають проти російського військового втручання. Так само багато російськомовних та українських етнічних росіян, які воюють з обох боків, і це є несумісним з теорією Гантінґтона. «Є дуже реальні небезпеки у намаганнях реанімувати мертві теорії. Наспів час дати можливість гантінґтонівському «зіткненню цивілізацій» відійти у минуле», – зазначає газета.

Видання The National Interest вмістила статтю «Один день з життя Росії», в якій зведено повідомлення про події в Росії в один із недавніх вересневих днів цього року. І яка ж картина виходить? Того дня було повідомлення про подання законопроекту до Держдуми, який каже, що іноземні компанії можуть володіти в російських медіа пакетом не більшим 20 відсотків… Другою новиною був протест з боку «Бі-Бі-Сі» проти нападу на її телевізійну групу, яка знімала таємні поховання російських десантників, які, вочевидь, загинули в українському конфлікті. А минулого місяця одного російського політика, який намагався привернути увагу до цієї проблеми, було побито… Іншої новиною того дня було повідомлення «Газпрому», що він обмежує постачання газу європейським країнам, які здійснюють реверсні поставки газу Україні. Інша новина на ту ж газову тему: бос «Газпрому» каже, що видобуток цього року буде на 6,7 відсотка нижчим, аніж за минулих рік. Причина – припинення поставок газу в Україну, яка є другим після Німеччини покупцем російського газу. Також того дня аналізували домашній арешт російського нафтового олігарха Володимира Євтушенкова… Також новиною дня було й повідомлення про можливе припинення співпраці США з російською компанією «Енергомаш», яка виробляє ракетні двигуни. Причина – санкції з боку Заходу через дії Росії щодо України... Ну, і, зрештою, повідомлення про намагання Москви змінити текст Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Всі ці новини, підсумовує газета, свідчать, що перед Росією постали серйозні виклики, частину з яких вона сама собі створила.

Видання The Atlantic пише: якщо припустити, що президент Путін забрав Крим та створив конфлікт на Сході України для того, аби не пустити Україну в НАТО, тоді Заходу треба шукати порозуміння з Росією, спираючись на немодні нині принципи realpolitik, бо саме у такий спосіб можна дійти до стабільного миру. США та НАТО можуть гарантувати нейтральність України – це письмове зобов’язання, що вони не будуть запрошувати Україну приєднуватись до НАТО. Видання зазначає, що в такому випадку прем’єр-міністр Арсеній Яценюк мав би забрати з парламенту законопроект про скасування позаблокового статусу України. Якщо б західні лідери пристали до цього, тоді можна було б уникнути повторення сценарію захоплення Криму ще де-інде – скажімо, в країнах Балтії, де існують російськомовні громади. Хоча наразі не відомо, чи справді у Путіна є такий намір, зауважує видання.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG