Доступність посилання

ТОП новини

МЗС відкликає генконсула у Барселоні. У громаді єдності немає


Олександр Хрипунов вперше на Євромайдані в Барселоні
Олександр Хрипунов вперше на Євромайдані в Барселоні

Міністерство закордонних справ розпочало процедуру відкликання генерального консула України у Барселоні Олександра Хрипунова, якому закидають активну підтримку попередньої влади. Але в самій українській громаді Каталонії єдності в цьому питанні немає.

Як повідомив Радіо Свобода речник Міністерства закордонних справ України Євген Перебийніс, рішення відкликати консула Хрипунова ухвалив очільник дипломатичного відомства Павло Клімкін.

Процес відкликання залежить від процедур у конкретній країні
Євген Перебийніс

«Міністром ухвалено рішення про припинення роботи пана Хрипунова на посаді генерального консула України у Барселоні. Скільки це буде тривати, я наразі не можу сказати – процес відкликання залежить від процедур у конкретній країні. Кожен наш посол або генеральний консул має провести певні завершальні зустрічі й здійснити відповідні процедури», – повідомив Перебийніс.

Під час Євромайдану Хрипунов виступав на захист тодішнього керівництва України, критикуючи мирні акції протесту в Україні і за її межами – зокрема дотримувався думки, що серед протестувальників були і певні ультра-націоналістичні елементи з – як він висловився – «нацистською символікою».

22.09.2014
Генконсул України в Барселоні вважає закони 16 січня європейськими

«Почути від консула про те, що наші діти нацисти – це неподобство» – Михайло Кузів далі

Михайло Кузів, активіст Євромайдану у Барселоні каже, що в нинішньому дипломатичному корпусі не повинно бути місця симпатикам попередньої влади.

«Люди, які зачорнили себе співпрацею з режимом Януковича – вони повинні піти», – сказав Кузів в інтерв’ю програмі «Схеми», яка є спільним проектом Першого національного телеканалу та Радіо Свобода.

«Не все так однозначно»

Але 17 тисяч українців Каталонії – не єдине ціле. У Барселоні є три українські організації, а з розмов з активістами громади стає зрозуміло, що не все безхмарно у стосунках між ними.

Якщо більшість, можливо, підтримує ідею відкликання консула, то лунають і голоси проти. Радіо Свобода розмовляла з Андрієм Якубувим – він редактор українського часопису в Іспанії «Надсегурська Україна» і запитала його ставлення до новини про початок процедури відкликання генконсула Хрипунова.

«Мені здається, що це загальному стану української справи швидше піде на шкоду, аніж на користь. На мою думку, не все так однозначно щодо приводу цього конфлікту саме в місті Барселона. Розумієте, людина, яка – як зараз кажуть – підтримує режим Януковича, не буде робити пожертви і не буде, наприклад, сприяти лікуванню поранених євромайданівців у Барселоні. Чи не буде організовувати і фінансово підтримувати збір коштів на АТО», – сказав Якубув Радіо Свобода в телефонному інтерв’ю.

Євромайдан в Мадриді, 9 грудня 2013 року (фото: Андрій Якубув)
Євромайдан в Мадриді, 9 грудня 2013 року (фото: Андрій Якубув)

За словами Якубува, інтерв’ю генконсула одному іспанському виданню про Євромайдан було узагальнено, хоча говорив він лише про певні елементи серед протестувальників.

Якубув також ставить під сумнів закиди, що генконсул Хрипунов не опікувався українською громадою: «Це неоднозначне твердження. Чому він не опікується громадою? З трьох українських консульств в Іспанії найбільше заходів проводиться саме в нашому (консульському) окрузі. На мою думку, претензій до роботи дипломатичної установи не може бути».

Щодо здібностей генконсула, то Андрій Якубув вважає його професіоналом, адже Хрипунов закінчував Дипломатичну академію Іспанії і є досвідченим дипломатом.

Закони 16 січня

Раніше у телефонній розмові з журналістом програми Радіо Свобода «Схеми» Олександр Хрипунов ще раз виступив на підтримку законів, ухвалених Верховною Радою 16 січня, а пізніше скасованих.

«Ті закони, які були прийняті, вони за суттю, якщо порівняти, подивитися законодавство європейських країн, зараз європейського співтовариства, куди ми зараз прямуємо, інших розвинених демократій, ті положення дуже близькі», – сказав Хрипунов.

Міністр закордонних справ Клімкін та генконсул Хрипунов починали разом дипломатичну кар’єру – з 1995 до 1997 разом працювали в управлінні контролю над озброєнням та роззброєнням МЗС України.

Але доказів, що саме цей факт був причиною повільного реагування Центру на ситуацію в барселонському консульстві, немає.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG