Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ Росії обурені патріотичним вихованням у школах України


День Знань у Слов'янську, 1 вересня 2014 року
День Знань у Слов'янську, 1 вересня 2014 року

Російські канали розповідають про додаткові уроки патріотичного виховання в дусі нацистської ідеології у школах України. «Українських школярів вчать знати ворога в обличчя» – із таким заголовком вийшов пропагандистський сюжет російського телеканалу «5 канал».

У самому ж сюжеті суперечать його назві: «Про те, хто саме нападає на єдину Україну, дітям, поки не повідомляють».

Журналісти розповідають про так званий «урок патріотизму», на який, буцімто вже скаржаться підлітки.

«Підлітки нову ініціативу сприйняли в штики. Зайві уроки за участю оскаженілих націоналістів здатні викликати хіба що відторгнення. Краще б годинни іноземних мов збільшили, нарікають прагматичні старшокласники», – йдеться в сюжеті.

Чи будуть «зайві уроки»?

Виявляється, про окремий предмет з патріотичного виховання мова не йде. Заступник міністра освіти і науки України Павло Полянський у коментарі для Радіо Свобода розповів: «Мова не йде про запровадження до розкладу учням окремого ще предмету «уроку патріотичного виховання». Ми так розуміємо, що патріотичне виховання має відбуватися повсякчас. Міністерство спеціально зробило такий припис: що міністерство не потребує зворотного звітування, скільки таких уроків проведено, зазвичай, щоб це не було сформалізовано».

За його словами, цьогоріч це було сприйнято вкрай позитивно і в більшості шкіл проведено неформально. Патріотичний дух і патріотичне виховання, на думку посадовця, спричинені подіями на Майдані і ситуацією в країні внаслідок російської агресії.

Добровільно, без «очиновлення»

Павло Полянський наголошує, що все має відбуватися дуже природно: «Для міністерства – найбільша турбота не допустити «очиновлення» цих речей, їх формалізації і бюрократизації, тому жодних зворотних звітів жодної інформації, жодних цифр, змагань хто більше провів таких уроків».

Прикладом підтриманої добровільно ініціативи заступник міністра називає таке: «Батьки замість того, щоб витрачати гроші на традиційні першовересневі букети, якщо буде їхня ласка, вони добровільно передали гроші пораненим воякам на Сході».

У сюжеті російського каналу кажуть: «Діти від політики поки занадто далекі. Не порядок, вирішила київська влада і запропонували перекроїти систему патріотичного виховання. Зібрали цілу конференцію».

Проте слід нагадати, що конференції з питань патріотичного виховання проходили і за часів старої влади. Наприклад: Всеукраїнська конференція «Актуальні проблеми патріотичного виховання молоді в сучасних умовах 2012 року.

Далі у відеоряді сюжет демонструє школярів на мітингу 2013 року, із начиткою: «В Україні навіть з’явився молодіжний добровольчий батальйон «Сокіл». І нічого дивного в тому, що діти погрожують повісити росіян, немає.»

Сумнозвісний фейк про дитячий батальйон «Сокіл» вже згадувався раніше. Тоді в сюжеті було сказано, що в Україні відправляють на війну дітей від 2 до 8 років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG