Доступність посилання

ТОП новини

Російські делегати конференції ООН скаржаться, що їх не випускають із Росії


У Нью-Йорку розпочалася перша Всесвітня конференція щодо прав корінних народів. У ній беруть участь близько тисячі делегатів з усього світу та експерти й високі посадовці. Проте чимало представників Росії скаржаться, що не зможуть виступити на конференції, бо їх не випускають із Росії. Деякі з делегатів, котрі мають представляти російські корінні народи, заявляють, що їх зупинили по дорозі в аеропорт, інші стверджують, що їхні закордонні паспорти зумисно пошкодили представники влади. На конференції мають виступити і представники кримських татар з окупованого Криму. Попри те, що вони є громадянами України, Росія і їм намагається чинити перешкоди.

Під пильну увагу російської влади потрапили не лише представники кримських татар з окупованого Криму, але представники російських народів Півночі. Відразу декілька делегатів конференції ООН, незалежно один від одного, заявили, що російські державні органи або невідомі особи намагаються перешкодити їм у їхньому виступі. За повідомленнями в пресі, лише 23 членам російської делегації вдалося добратися до Нью-Йорка із заявлених 28 делегатів.

Щодо лідерів кримських татар, українського парламентаря Мустафи Джемілєва та голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, то з приводу їхньої участі в конференції Росія висловила офіційний протест. На своїй сторінці в мережі Фейсбук Чубаров написав, що має виступити на «круглому столі» щодо питання «Діяльність системи ООН для здійснення прав корінних народів». Але, чи відбудеться цей виступ він сумнівається, бо за його словами, «інтрига залишатиметься до кінця, оскільки російське представництво продовжує свої зусилля, аби заблокувати мій виступ», – заявив Чубаров.

Інший кримськотатарський активіст з Сімферополя, Недір Бекіров також не зміг потрапити до Нью-Йорка, але йому перешкодили невідомі в масках, які зупинили таксі, в якому він їхав та відібрали в нього паспорт. Так само невідомі позбавили паспорта іншого члена кримськотатарської делегації, Галину Юксель, яка намагалася виїхати з Джанкоя до Києва 18 вересня.

«Хто першим привертає увагу всіх цих силовиків»?

Голова казанської правозахисної організації «Агора», Павло Чіков у розмові з Російською службою Радіо Свобода заявив, що Кремль всіляко намагається перешкодити представникам корінних народів спілкуватися зі світом напряму. А ті люди, які не змогли потрапити на конференцію ООН, є серед найбільших критиків російського керівництва.

«Коли зараз країна загрузла в цю істерію, пов’язану з українськими події, то хто першим привертає увагу всіх цих силовиків, які отримали карт-бланш на придушення всіх цих розмов про «федералізацію» чи «самовизначення»? Тому саме вони є у найбільш вразливому становищі», – сказав Чіков.

Як повідомляють російські засоби масової інформації не вдалося дістатися Нью-Йорка директору Центру сприяння корінним малочисельним народам Півночі Родіону Суляндзізі, в якого, за його словами, 18 вересня на паспортному контролі в аеропорту забрали закордонний паспорт, а потім повідомили, що в документі не вистачає сторінки, і завели адміністративну справу про порушення режиму держкордону. Наступного дня схожий інцидент стався з Ганною Найканчифною, другим заявленим в офіційній програмі Конференції представником Центру. В її паспорті виявилися надрізані кілька сторінок, що також стало на перешкоді поїздці.

Із численними пригодами все ж вдалося дістатися до Нью-Йорка голові саамської парламенту Кольського півострова Валентині Совкіній

Спершу шини її автомобіля були порізаними, а потім по дорозі до аеропорту її тричі зупиняла поліція і намагалася відібрати паспорт.

За словами Павла Чікова, навіть згадка про права корінних народів у Росії нині дратує президента Володимира Путіна, а тому від дій влади чи дій, санкціонованих владою, страждають навіть представники інших народів Росії. Нині тут проживає близько 180 різних народів та етнічних груп, чия чисельність сягає від кількох сотень до кількох мільйонів.

Над матеріалом працювали Марія Щур та Farangis Najibullah і Vladimir Kara-Murza.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG