Доступність посилання

ТОП новини

Світовий банк: економіці Росії загрожує застій


У середу Японія запровадила додаткові санкції проти Росії. Нові заходи включають заборону деяким російським банкам випускати цінні папери в Японії і посилення перевірок, спрямованих на те, щоб запобігти поставкам зброї до Росії. Таким чином Японія узгодила свої дії з європейськими та американськими партнерами, які запровадили подібні санкції проти Росії раніше. А тим часом Світовий банк заявив, що російська економіка перебуває на порозі застою. А якщо ситуація розвиватиметься за песимістичним сценарієм, то не виключено, що на Росію чекає економічний спад.

Йошіхіде Суга
Йошіхіде Суга

Чільний представник уряду Японії Йошіхіде Суга, виступаючи в середу на прес-конференції в Токіо, заявив про долучення Японії до нових санкцій проти Росії у зв’язку з її агресією в Україні.

«Беручи до уваги ситуацію в Україні, а також з огляду на зустріч G7, яка відбудеться під час Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй, ми вирішили зміцнити нашу співпрацю з країнами G7», – заявив японський урядовець.

Разом із цим, він зазначив, що санкції можуть бути зменшені чи скасовані, якщо Росія почне працювати над вирішенням кризи в «активній і прямій манері».

Японія запровадила санкції після анексії Росією Криму в березні, але вони були м’якшими, ніж заходи, застосовані США та Євросоюзом, оскільки Токіо сподівався поліпшити економічні та енергетичні зв’язки з Москвою.

Невизнаність щодо майбутнього Росії шкодить її економіці – звіт

Ця невизначеність щодо економічного та політичного майбутнього Росії вже дається взнаки на економіці країни, повідомляє у середу Світовий банк, який оприлюднив свій звіт про російську економіку.

У ньому йдеться про те, що зростання російської економіки є менше одного відсотка вже другий рік поспіль, структурні реформи відкладаються, а бізнес зайняв вичікувальну позицію у зв’язку з геополітичним напруженням. Саме ця невизначеність щодо майбутнього курсу, на думку експертів Світового банку, і стане головною проблемою російської економіки протягом найближчих років.

Головний економіст Світового банку, відповідальний за Україну, Бріджіт Ганзл назвала серед головних ризиків найближчих двох років дію санкцій та контрсанкцій, заходів щодо стабілізації економіки, атмосферу високого ризику та низького внутрішнього попиту.

Щоб уникнути застою, економісти банку радять російському керівництву провести структурні реформи, спрямовані на залучення інвесторів та більш ефективну роботу ринку. Також міжнародні економісти радять російській державі докласти зусиль до більш збалансованого економічного розвитку своєї країни, що включав би, крім енергетичного, ще й інші галузі економіки.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG