Доступність посилання

ТОП новини

На Донбасі знайшли поховання у шахтах


Цими днями російські канали активно поширюють новину про причетність української армії до загибелі мирних жителів на Донеччині. Керівництво АТО заявляє, що це дезінформація. Представники ОБСЄ підтвердили могили у шахтах, але не кажуть, хто винен.

На Донеччині знайдено поховання мирних жителів. Про це повідомили канали «НТВ», «Россия-24», «Россия-1», «Звезда», «5 канал» та LifeNews, які «в один голос» звинувачують у цьому Національну гвардію України.

«Поховання було знайдене напередодні в районі шахти «Комунарська» після відходу звідти частин української Нацгвардії, вже встановлено, що людей розстрілювали впритул», – кажуть на каналі «НТВ».

«Братські могили були безпосередньо близько до колишніх позицій української армії», – йдеться у сюжеті каналу «Россия-1».

«Масове поховання страчених мирних жителів під Донецьком – це військовий злочин, і все вказує на те, що скоїли його українські силовики», – йдеться у підводці до сюжету телеканалу «Звезда».

У російських медіа немає конкретної інформації, так, наприклад, канал LifeNews стверджує, що тіла знайшли сапери, а за версією інших каналів їх знайшли так звані «ополченці».

Один із бойовиків у сюжеті Lifenews каже, що біля ніг загиблої видно сухий пайок Нацгвардії, проте у кадрі цього не продемонстрували.

На противагу іншим російським каналам, у прямому ефірі «Россия-24» пролунала оцінка безпідставних звинувачень на адресу українських військових.

«Дуже багато чуток, але ми досі не знаємо точні факти», – заявила член президентської Ради з прав людини Яна Лантратова. Правозахисниця наголосила, що зараз потрібно зрозуміти, в тому числі і те, чи була шахта підконтрольна українській армії чи ні.

На сторінці прес-центру АТО ситуацію прокоментували офіційною заявою, назвавши це порцією дезінформації.

«Чергову порцію дезінформації вчора, 23 вересня, поширили російські засоби масової інформації. Вони заявили про нібито виявлення на території колишнього табору українських військових останків загиблих мирних жителів, а саме – на території Шахти №22 «Комунарська».

«Прес-центр АТО уповноважений офіційно заявити, що дана інформація не відповідає дійсності й спрямована на дискредитацію українських військовослужбовців, які продовжують виконувати свій обов’язок із захисту територіальної цілісності України в Донецькій та Луганській областях».

На місце страшної знахідки приїхали і представники ОБСЄ.

За їхнім повідомленням, два поховання знаходяться у шахті «Комунар» біля села Нижня Кринка (35 кілометрів на північний схід від Донецька), і ще одне – у самому селі.

«Представники місії ОБСЄ поїхали туди і побачили у шахті два відсіки, розташовані на відстані 50 метрів один від одного, на яких лежало по 2 тіла. Усі трупи почали розкладатися. Представники ОБСЄ також побачили вісім 9-міліметрових гільз від пістолета Макарова, які лежали на відстані приблизно 5 метрів від людських решток», – зазначають в ОБСЄ.

«Неподалік дороги на краю села, представники ОБСЄ побачили насип землі, який нагадує могилу, на якому була встановлена табличка з написом російською мовою були вказані імена (а в одному випадку ініціали) 5 осіб. На дошці зазначено, що ці люди померли 27 серпня 2014 року. На верхній її частині дошки був інший напис – «Померли за путінську брехню. Ні у вугільній шахті, ані у селі представники ОБСЄ не помітили ніяких судових експертів», – йдеться у повідомленні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG