Доступність посилання

ТОП новини

Чи пам’ятає держава про цивільних заручників?


Проросійський бойовик веде чоловіка, підозрюваного в шпіонажі на користь українських військових, 21 червня 2014 року
Проросійський бойовик веде чоловіка, підозрюваного в шпіонажі на користь українських військових, 21 червня 2014 року

Київ – Українська держава зосередилася на визволенні військовополонених і не приділяє належної уваги цивільним заручникам, поміж яких є журналісти й громадські діячі. Про це нині заявляють їхні родичі. Тим часом у СБУ запевняють, що не розрізняють цивільних і військових, коли йдеться про звільнення українців. Однак визнають, що існують серйозні труднощі з визначенням місця перебування цивільних заручників.

Відомий громадський активіст, один зі співзасновників ініціативи «Гостинної республіки» в Києві, блогер і політтехнолог Дмитро Потєхін ось уже понад 49 днів перебуває у полоні. Його родичі отримують суперечливу інформацію щодо місця перебування Дмитра. Ще 12 серпня вони направили запит до СБУ, де зверталися по допомогу з його визволенням. 30 днів, відведених на офіційну відповідь, спливли, але й досі вони її не отримали.

Сестра Дмитра Потєхіна Віра Валлє розповідає, що держава просто забуває про цивільних заручників, повністю зосередившись на визволенні військовополонених. При цьому, скільки саме цивільних бранців утримують бойовики на підконтрольних територіях, на поточний момент достеменно не відомо. Віра Валлє говорить, що крім Дмитра Потєхіна, в полоні перебувають ще, щонайменше, шестеро журналістів.

«Якщо ми чуємо від державних органів, що визволення військовополонених є пріоритетом, то, на жаль, цивільні заручники залишаються поза їхньою увагою. Відповідно до моєї інформації, у полоні дуже часто перебувають люди похилого віку, жінки і навіть подружжя», – розповідає сестра Дмитра Потєхіна.

Ми не розрізняємо військових і цивільних заручників – СБУ

Маркіян Лубківський
Маркіян Лубківський

Радник голови СБУ Маркіян Лубківський розповів, що буквально перед розмовою з Радіо Свобода спілкувався з батьком Дмитра Потєхіна. Речник СБУ запевнив, що його відомство займається питаннями звільнення всіх без винятку заручників цілодобово. Прізвища Надії Савченко, Дмитра Потєхіна та інших заручників значаться в списках, переданих представникам «ДНР» для обміну.

Ми вимагаємо безумовної передачі всіх, хто був затриманий. Тобто, має діяти принцип «всіх на всіх»
Маркіян Лубківський

«Ми не робимо різниці між військовим, цивільними, журналістами. Ми вимагаємо безумовної передачі всіх, хто був затриманий. Тобто, має діяти принцип «всіх на всіх». На жаль, цей принцип сьогодні не діє. Імена всіх журналістів, всіх відомих людей були передані тій стороні», – наголошує Маркіян Лубківський.

Радник голови СБУ додає, що між різними незаконними збройними формуваннями немає координації, коли йдеться про долю заручників: «Люди, які є заручниками, перебувають у різних місцях. Поміж терористів, поміж бойовиків немає координації в цьому питанні. Там доводиться витягувати людей з різних сторін».

Списки полонених і заручників складаються дуже тяжко, у них багато помилок – сестра Потєхіна

Сестра Дмитра Потєхіна також говорить про те, що встановити місце перебування брата, вкрай складно.

«Я помітила за досить уже тривалий час визволення брата, що є проблеми з ефективною організацією процесу визволення полонених з боку держави. Дуже тяжко складають списки, там є численні помилки, люди дуже часто туди не потрапляють. Крім того, великою проблемою є встановлення місця перебування громадян. Учора ми отримали інформацію про те, що Дмитро не перебуває в тому місці, де нас інформували. Сьогодні ця інформація частково була спростована», – переповідає свій досвід боротьби за визволення брата Віра Валлє.

Росія відправляє Савченко на психіатричну експертизу, Україна звільняє агента Кулигіну

У середу адвокати української льотчиці Надії Савченко заявили, що її вивезли з Воронезького СІЗО у невідомому напрямку. Після цього російські слідчі повідомили, що українська льотчиця, яку утримують під арештом у Росії, пройде психіатричну експертизу у Москві.

Речник Слідчого комітету Росії Володимир Маркін заявив, що проведення експертизи є «звичною процедурою», відповідно до російського законодавства, у випадках скоєння «серйозних злочинів».

Міністерство закордонних справ України вручило консулові посольства Росії ноту протесту проти примусового направлення українського офіцера Надії Савченко на психіатричну експертизу в Москву.

Юрій Бутусов
Юрій Бутусов

Тим часом головний редактор порталу «Цензор.НЕТ» Юрій Бутусов на своїй сторінці у Facebook написав про те, що, за його інформацією, Україна видала на обмін на українських військовополонених російського агента Ольгу Кулигіну, яка, за словами Юрія Бутусова, відігравала ключову роль в організації операцій російських спецслужб щодо підтримки терористичних угруповань у Сирії, Грузії та Україні. Поки що українська сторона офіційно цю інформацію не коментує. Проте можна очікувати, що це рішення принесе свободу новій групі полонених.

Поки ж на папері, відповідно до умов Мінських домовленостей, гарантується обмін усіх заручників між Україною та сепаратистами, родичі полонених українців готові самотужки їхати в зону, контрольовану сепаратистами та російською армією, і домагатися звільнення, ризикуючи власною свободою і життям.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG