Доступність посилання

ТОП новини

Обама: Росія поплатиться за свою агресію проти України


Америка й її союзники підтримуватимуть народ України
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

Америка й її союзники підтримуватимуть народ України

Американський президент Барак Обама виклав своє бачення ролі Сполучених Штатів у світі, де. За його словами, надто багато нетерпимості й екстремізму. Значну частину виступу на Генеральній асамблеї ООН у Нью-Йорку президент США присвятив війні на Сході України і однозначно засудив Росію за агресію. За словами американського лідера, світ постав на роздоріжжі між війною і миром.

За промовою Барака Обами стежив наш колега з «Голосу Америки» Богдан Цюпин. В ефірі програми «Свобода сьогодні» він відповідав на запитання про найважливіші моменти виступу.

– Богдане, що ми дізналися? Що найбільше турбує американського лідера?

– Барак Обама зосередився насамперед на проблемі насильства у світі, окремо говорив про войовничий ісламізм, згадав про загрозу поширення вірусу ебола, але дуже помітною частиною його промови були слова про Україну і політику російського керівництва.

«Дії Росії в Україні є викликом повоєнному порядку», – сказав Барак Обама і далі окреслив ситуацію в Україні, що склалася після втечі «корумпованого», як він зазначив, президента Януковича. А потім заявив, що Росія, анексувавши Крим, навіть припинила прикидатися, що лише підтримує сепаратистів на Донбасі, й перемістила на українську територію свої війська.

– Чи була якась хоча би згадка, що Америка визнає виправдання президента Путіна та інших лідерів у Москві?

– Фактично ні. Президент Обама засудив не лише дії Росії, але й принципи, за якими розбудовує свою політику Володимир Путін. Барак Обама вказав і на обставини трагедії зі збитим малайзійським авіалайнером. «Це бачення світу, в якому право сили, світ, в якому хтось може перекреслювати кордони країн, в якому цивілізованим людям не дозволяють забрати останки своїх близьких, бо може виявитися правда», – заявив Обама.

– Що американський президент пропонує робити в цій ситуації?

– Барак Обама закликав російського президента Путіна повернутися до пошани міжнародних законів і, зокрема, принципу непорушності кордонів. А конкретно щодо України він сказав: «Америка і наші союзники підтримуватимуть народ України в розвитку демократії та економіки. Ми зміцнюватимемо союзників по НАТО». Обама знову говорив, що Росія «поплатиться за свою агресію». Маючи на увазі, очевидно, санкції та інші каральні заходи.

І що, можливо, цікаво нам як журналістам, це окрема згадка американського президента, що необхідно боротися правдою проти фальші.

– А чи можна вважати правдою, зокрема, те, що деякі російські ЗМІ, навіть такі ліберальні як телеканал «ДОЖДЬ» повідомляють, що, мовляв, Обама заявив, що деякі санкції проти Росії можуть скасувати чи послабити?

Такі повідомлення, можливо, більше схожі на те, що український лідер, президент Порошенко назвав «заголовками з російських ЗМІ», очевидно, критикуючи те, як Росія переважно повідомляє про ситуацію в Україні. Я щойно проглянув досить великий текст промови президента Обами і про можливі послаблення санкцій щодо Росії йдеться тільки в одному місці, і дуже чітко вказано, я цитую: «якщо Росія вибере цей шлях» – а пан Обама має на увазі шлях дипломатії і пошани міжнародного права, і далі каже: «то ми скасуємо санкції і знову вітатимемо роль Росії у вирішенні спільних проблем». І я думаю, що тут президент Сполучених Штатів дуже чітко наголосив, за яких умов Росія може сподіватися на скасування санкцій чи повернення до кола цивілізованих народів.

– А я додам, що глава МЗС Росії Сергій Лавров наголосив у середу, що події, які відбуваються в Україні – це не проблема американців, а проблема самих українців, і диктувати їм параметри реалізації Мінських домовленостей некоректно. Цитата: «Що стосується санкцій, то це – проблема Сполучених Штатів. А ось те, що відбувається в Україні – це зовсім не їхня проблема, а проблема самих українців».

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG