Доступність посилання

ТОП новини

Потурання катуванням деморалізує – правозахисник Бущенко


Тіло українського військового з зони бойових дій у морзі зі слідами катувань, Запоріжжя. Фото від судмедекспертів
Тіло українського військового з зони бойових дій у морзі зі слідами катувань, Запоріжжя. Фото від судмедекспертів

До порушень прав людини на Донбасі вдаються не лише бойовики, але й українські військові, стверджують у своїх звітах такі правозахисні осередки, як «Міжнародна амністія» та офіс Верховного комісара ООН із прав людини. Вони закликають українську владу розслідувати випадки катувань. У Генпрокуратурі, однак, кажуть, що не мають даних про відкриття кримінальних проваджень за цією статтею. В Українській Гельсінській спілці правоохоронцям радять не зволікати зі зʼясуванням правди і в разі, якщо закиди на адресу батальйонів слідство не підтвердить, публічно їх спростувати.

«Айдар» – один із тих добровольчих батальйонів, яким закидають (на рівні з бойовиками на Донбасі) порушення під час бойових дій міжнародного гуманітарного права та законодавства з прав людини. Цього місяця звіт із такими висновками щодо «Айдару» оприлюднили правозахисники з «Міжнародної амністії». Вони стверджують, що «айдарівці» незаконно затримували й викрадали людей, грабували, жорстоко поводилися і, можливо, навіть страчували.

Іван Лозовий
Іван Лозовий

Іван Лозовий – один із колишніх добровольців цього батальйону, нині – координатор групи «Друзі батальйону «Айдар». Лозовий вважає звинувачення на адресу бійців необʼєктивними і впевнений, що про незаконні дії «айдарівців» не може бути й мови.

Зокрема, він спростовує звинувачення на адресу «Айдару» щодо неналежної поведінки із затриманими. «Вони їх (затриманих – ред.) годують тричі на день, тримають не у дуже зручних умовах, але ніхто й не очікує, що в них буде мʼякий диванчик чи телевізор, – каже Іван Лозовий. – Їм словесно пояснюють, що з ними може відбутися, що вони, наприклад, можуть надовго потрапити до тюрми. Але фізично – ні».

Колишній «айдарівець» вважає звіт «Міжнародної амністії» необʼєктивним і таким, що «не враховує конкретних реалій на місцях», а саме – того факту, що серед цивільних на Донбасі є така собі реактивна меншість, яка свого часу виходила на мітинги «ДНР» і «ЛНР», а нині готова розповідати як журналістам, так і правозахисникам історії про «звірства карателів».

У «Міжнародній амністії», однак, із такою критикою не погоджуються. «Ми отримуємо інформацію з перших рук, – наголошує Богдан Овчарук, спеціаліст із комунікацій представництва цієї правозахисної організації в Україні. – Ми знаємо, про що ми говоримо, маємо фахівців на місцях».

В ООН радять провести батальйонам правовий інструктаж

«Міжнародна амністія» – не єдина організація, яка заявляє про порушення на Донбасі прав людини (зокрема – катування) не лише проросійськими бойовиками, а й українськими військовими. Наприкінці серпня офіс Верховного комісара ООН із прав людини закликав українську владу «забезпечити ефективний контроль за територіальними і спеціальними батальйонами, зокрема провівши їм інструктаж із міжнародного гуманітарного права». В офісі верховного комісара зокрема повідомили про факти тортур, до яких нібито вдаються українські вояки.

У серпні Верховна Рада відновила в Україні інститут військових прокуратур. З огляду на це, Радіо Свобода звернулося до Військової прокуратури центрального регіону з проханням пояснити, чи розслідують вони факти катувань, скоєних українськими військовими. У прес-службі відомства пояснили, що катування (стаття 127 Кримінального кодексу України) не належить до військових злочинів, тому військові прокуратури ними не займаються – це компетенція інших правоохоронних органів.

У відділі звʼязків із громадськістю Генеральної прокуратури України на запитання Радіо Свобода про те, чи відкриті кримінальні провадження за фактом катувань, до яких у зоні бойових дій на Донбасі вдалися українські військові, відповіли, що таких фактів не знають.

Згідно з Кримінальним кодексом України, до військових злочинів належать, наприклад, дезертирство, невиконання наказу чи розголошення відомостей військового характеру, що становлять державну таємницю – всього 32 порушення. Серед них є, зокрема, і стаття «Насильство над населенням у районі воєнних дій». Однак, у Генпрокуратурі кажуть, що про кримінальні провадження, відкриті за такими фактами, теж не знають.

Бущенко: розслідувати і сказати правду

Між тим у «Міжнародній амністії» стверджують, що матеріали, які готують, надсилають в усі правоохоронні органи, зокрема й у Генеральну прокуратуру. За даними Радіо Свобода, свої звіти правоохоронцям передають і інші правозахисники, які досліджують цю тему. На думку виконавчого директора Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадія Бущенка, той факт, що правоохоронці не розслідують надані їм свідчення й докази – важливе запитання до органів прокуратури. «Якщо там дійсно нічого немає, то немає і нічого складного в тому, щоб провести розслідування, розпитати тих, хто подавав ці скарги, зʼясувати обставини. І сказати: ні, такого не було», – каже правозахисник.

За словами Аркадія Бущенка, відтягувати з розслідуванням таких фактів не можна. «Через певний час і свідки зникають, і докази – все зникає. Потім можна почати розслідування, але воно ні до чого не приведе», – пояснює він.

Правозахисник вважає, що тривалі бойові дії не можуть бути виправданням тому, що порушення прав людини не розслідуються. «Якраз потурання катуванням і деморалізує – і населення, і владу. Якщо людей, винних у військових чи невійськових злочинах, судять, це укріплює моральні основи суспільства, – наголошує Бущенко. – Інакше на виході з цієї війни ми отримаємо просто зграю катів, які вважатимуть, що ті чи інші незаконні дії безкарні, що їх можна виправдати. Чи потрібно нам таке?».

«Карателі» чи жертви?

Координатор групи «Друзі батальйону «Айдар»» Іван Лозовий вважає, що українські військові на Донбасі «діють за правилами цивілізованого світу». «Навіщо українським військам на території України щодо власних жителів застосовувати насильство чи зброю?» – запитує він.

Поки на адресу «Айдару» лунають звинувачення з боку деяких правозахисних організацій, самі «айдарівці» потерпають від тортур із боку бойовиків. Усередині вересня Емма, медик батальйону «Айдар», розповіла Радіо Свобода про те, з якими каліцтвами у моргах виявляють тіла добровольців: декому відрізають язики і статеві органи, декому розпорюють живіт, декого підпалюють.

Наших бійців заживо обливали бензином, щоб важче було опізнати – медик «Айдару»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00


Крім того, Радіо Свобода писало про неопізнані тіла учасників АТО у запорізькому морзі: на фото видно, що у загиблих, наприклад, відрізані пальці, прострелені ноги, майже у всіх виколоті очі. Наразі факти, наведені у цих матеріалах Радіо Свобода, зʼясовує Місія ООН із моніторингу прав людини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG