Доступність посилання

ТОП новини

Ядерна загроза Росії: реальність чи піар?


Ядерна загроза Росії: реальність чи піар?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:56 0:00

Ядерна загроза Росії: реальність чи піар?

осія в особі віце-прем’єра Дмитра Рогозіна має намір «здивувати своїх колег новою зброєю в найкритичніший момент». Перед якими «колегами» Кремль брязкає своїми ракетами? Про це з військовим експертом Павлом Фельгенгауером розмовляв редактор та ведучий телепроекту Радіо Свобода «Теперішній час» Сергій Дорофеєв.

– Після «Маршу миру» віце-прем’єр Росії Дмитро Рогозін заявив, що Москва оновлює свій ядерний арсенал прискорювальними темпами не на 70, як передбачалося, а на 100 відсотків. За які гроші проводять таку модернізацію? Російська економіка переживає не кращі часи, тим більше в контексті санкцій. Чи можна вірити зазначеним цифрам про 100 відсотків?

– В принципі, програма модернізації всіх наших збройних сил давно вже зверстана, і ядерний компонент завжди був основним і першорядним в цьому переозброєнні. Передбачається, що Росія може зберегти залишки свого статусу наддержави тільки за рахунок ядерної зброї. Програми ці є, вони здійснюються: нові ракети роблять, розгортають, і нові носії. Підводні човни теж, збираються будувати якийсь новий стратегічний бомбардувальник. Ракети стратегічні якісь дійсно розгортаються. Вони, втім, і раніше розгорталися, тепер трохи швидше. Підводні човни теж виходять, і навіть ракета «Булава», з якою були великі проблеми, зараз літає. Так що програма ця більш-менш виконується.

– Ви в це вірите?

Ядерна зброя та її носії – це зброя, яку не буде використано взагалі ніколи

– Це не питання віри, а питання того, що ця зброя дійсно робиться. Інша справа, що це зброя судного дня і використовувати її ніколи не будуть. І величезні кошти, вкладені в ядерне озброєння, і в саму зброю, і в засоби доставки, які були в Радянському Союзі, тривають в Росії, але, в принципі, все це пішло на смітник. З іншого боку, начебто Третьої світової війни не було, так що може і не зовсім, але ця концентрація зусиль на ядерному озброєнні дещо помилкова, оскільки тоді менше залишається на те, що може дійсно знадобитися на майбутньому полі бою, оскільки ядерна зброя та її носії – це зброя, яку не буде використано взагалі ніколи.

– Якщо в своїй заяві під «колегами» Рогозін мав на увазі США і НАТО, як все-таки Москва зможе їх «здивувати»?

Російська загроза – це здорово, американському флоту, ядерному підводному флоту – це велика радість!

– Розповідають, що у нас буде зброя якась така, якої у них немає. Про це Путін багато та часто говорить. Це дуже радує насамперед американських військових, тому що у них великі проблеми останні 20 років після розпаду СРСР через те, що у них немає гідного суперника. Тому їм скорочують бюджетне асигнування. Можна вказати, що є Росія, є загроза, і тоді, звичайно, краще. Тобто загрози якісь є і крім Росії, але якщо це «Ісламська держава», халіфат, то навіщо проти халіфату ядерні підводні човни – не потрібні зовсім. А от російська загроза, так, це здорово, американському флоту, ядерному підводному флоту – це велика радість!

– Чи можна стверджувати, що після цієї заяви Рогозіна, гонка озброєнь буде продовжуватися вже в інших масштабах?

– Заяви Рогозіна тут не так важливі, як реальні справи. А реальні справи є. Це не чистий піар, це реальні справи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG