Доступність посилання

ТОП новини

Обама пообіцяв українцям підтримку у розвитку демократії та економіки


Президент США Барак Обама
Президент США Барак Обама

США та їх союзники підтримуватимуть український народ у розбудові демократії та економіки. Про це президент США Барак Обама заявив під час виступу на сесії Генеральної асамблеї ООН.

Барак Обама звернув увагу, що дії Росії в Україні кидають виклик повоєнному світовому порядку.

«Російська агресія у Європі примушує згадати часи, коли великі країни розтоптували маленькі заради досягнення своїх територіальних амбіцій», – заявив президент США.

«Росія анексувала Крим всупереч волі уряду Києва. З Росії до східної України ринув потік зброї. Росія підсилила насильницьких рух сепаратистів та конфлікт, який забрав тисячі життів», – розповів Обама.

«Коли Україна почала перебирати контроль над своєю територією, Росія пішла далі ніж проста підтримка сепаратистів і ввела до України війська», – також відзначив Барак Обама.

Президент США також звернув увагу, що підтримувані Росією сепаратисти стали на заваді огляду місця аварії «Боїнга» Малайзійських авіаліній.

Президент США відзначив, що Росія намагається підмінити міжнародні норми «правом сильного».

«У такому світі все вирішує сила, у такому світі кордони змінюють силою, а цивілізованим націям не дозволено забрати рештки своїх близьких, тому що через це може стати відомою правда. Америка виступає за щось відмінне. Ми віримо, що сила у правоті, що більші країни не повинні наказувати меншим: що народи повинні мати змогу обирати власне майбутнє».

Президент США також пообіцяв, що США та їх союзники підтримають народ України у розвитку демократії та економіки. Він також заявив про намір посилити союзників США у НАТО та підтвердити відданість колективній безпеці.

«Ми примусимо Росію заплатити за агресію та відповімо на брехню правдою. Ми закликаємо іншим приєднатись до вірного боку історії, бо хоча за допомогою зброї і можна отримати незначні здобутки, їх зрештою буде втрачено, якщо достатньо голосів підтримають свободи націй та людей приймати власні рішення», – заявив Барак Обама. Водночас президент США наголосив, що «існує інший шлях – дипломатії та миру».

Обама наголосив, що протягом останніх років США та Росія ефективно співпрацювали по ряду важливих міжнародних питань - від зменшення ядерних озброєнь, до виконання забов'язань відповідно до Угоди про непоширення ядерних технологій та знищення арсеналу хімічної зброї Сирії.

«Ми готові до подібної співпраці в подальшому, якщо Росія змінить свій курс», – сказав президент США.

Обама відзначив, що припинення вогню в Україні створює нагоду для миру та дипломатії.

«Якщо Росія обере цей шлях –шлях, який після Холодної війни привів російський народ до процвітання, тоді ми знімемо санкції та привітаємо роль Росії у подоланні спільних викликів», – сказав Обама.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG