Доступність посилання

ТОП новини

«Ви хочете, щоб я усіх перестріляв?» – Москаль


Геннадій Москаль
Геннадій Москаль

Андрій Шарий

Столиця Луганської області тимчасово перенесена з селища Сватове в Сєверодонецьк. 18 вересня головою обласної адміністрації призначено Геннадія Москаля, депутата Верховної Ради України, прихильника Петра Порошенка, генерала-лейтенанта міліції у відставці. Наприкінці 1990-х років він керував кримською міліцією, у 2000-і роки очолював обласні адміністрації Закарпатської та Луганської областей. На своєму нинішньому посту він змінив активістку партії «Батьківщина» Ірину Веригіну, яка була виконувачем обов’язків голови ОДА.

– Я вже працюю на цій посаді цілий тиждень, у Сєверодонецьку 22 вересня розгорнута обласна державна адміністрація. Все йде нормально, в робочій обстановці. Якби ще до кінця було припинення вогню, було б ще краще. Готуємося до зими, до запуску підприємств, відновлюємо те, що було обстріляне, підірване, зруйноване – мости, дороги, адміністративні і житлові споруди. Сєверодонецьк же був під окупацією. Повертаємо територію, яка підконтрольна українській владі, до нормального життя.

– Ви керівник тієї частини Луганської області, яку контролює українська армія. У вас є якісь контакти з сепаратистами?

Україна проголосила «ЛНР» терористичною організацією. Ви хочете, щоб я контактував з терористами і потім сидів у слідчому ізоляторі СБУ?

– Як я можу контактувати з сепаратистами, якщо Україна проголосила «ЛНР» терористичною організацією? Ви хочете, щоб я контактував з терористами і потім сидів у слідчому ізоляторі СБУ? Міжнародна контактна група працює в Мінську, під егідою ОБСЄ. Для такого роду контактів є міжнародні організації, і якщо є якісь питання, ми до них звертаємося, а вони, у свою чергу, контактують і з сепаратистами, і з нами. Дуже багато побутових питань виникає. Ну ось, наприклад, у Луганську залишилися всі архіви. Ось людина втратила свідоцтво про народження і хоче, щоб йому видали дублікат. Як ми йому видамо дублікат, якщо архіви на території Луганська?

– Ви зазначили, що угода про припинення вогню дотримується не повністю. Чи означає це, що в Луганській області ще є території, де лінія розмежування між сепаратистами і українською владою не встановлена і там ще йдуть якісь бойові протистояння?

З того боку немає єдиного керівництва збройними формуваннями. Вони між собою з’ясовують стосунки, замість того, щоб слухати ОБСЄ або дивитися телевізор

– Усі лінії протистоянь відомі, і питання в тому, що товариші з того боку вважають себе великими начальниками, там немає єдиного керівництва збройними формуваннями. Тобто, їм, мабуть, кажуть, але до них не доходить, що пора припиняти стрілянину. Немає в них централізованої армії. У нас уся армія припинила війну, і Національна гвардія, і добровольчі формування. А на тому боці – у козаків свій отаман, у «ополченців» свій, у такій-то «армії» «ЛНР» свій... Вони там між собою з’ясовують стосунки, замість того, щоб слухати ОБСЄ або дивитися телевізор. Половина з них, думаю, взагалі телевізора в житті не бачили і вдома його не мали... З ними треба проводити роботу, і нехай міжнародні спостерігачі з ОБСЄ, якщо вони взялись за цю роботу, нехай її і проводять, нехай доведуть до відома, що ухвалене рішення про припинення вогню.

Ваша область розірвана на дві частини. Ті громадяни України, які живуть на території, що під контролем сепаратистських формувань, мають можливість пересуватися по всій області, на них поширюється зараз українська соціальна система? Чи це відрізана земля?

Стоять блокпости, щоб не проникали особи зі зброєю, не приходили банди та інше

– Відповідно до постанови українського уряду, ці громадяни можуть усі належні виплати оформити або отримати, приїхавши сюди, у нас немає ніяких кордонів. На тій стороні ніхто пенсії не платить – вони кажуть, що не визнають українських законів. Будь-яка людина може зареєструватися в будь-якому відділенні Пенсійного фонду України, на території будь-якої області, його посилають в банк, у банку йому виписують пластикову картку і йому пенсію скидають на картку. А де він гроші отримує, це вже справа кожної людини. Те ж стосується і соціальних виплат.

Кожен день із Луганська та інших окупованих територій люди приходять і приїжджають, знімають гроші в банкоматах, купують продукти, тому що у нас є вибір товарів, і хороший вибір. Або привозять на базари якусь свою продукцію. Немає у нас якихось обмежень. Це громадяни України, як ми можемо їм обмежити пересування? При наявності паспорта громадянина України він пропускається. Та в нас і немає візового контролю з Російською Федерацією, і якщо у людини є паспорт громадянина Росії, він також може спокійно приїхати. Звичайно, стоять блокпости, щоб не проникали особи зі зброєю, не приходили банди та інше. Громадяни приходять – хто до родичів, хто за продуктами, багато знімають гроші в банкоматах, оскільки «там» вони не працюють. Пройдіться Сєверодонецьком – гадаю, що приблизно кожен п’ятий буде з того боку, підконтрольного «ЛНР».

– Скільки зараз біженців на території Луганської області?

– Кожен день картина змінюється, хтось виїжджає, хтось приїжджає. Усі розміщені, ніхто на вулиці не живе і в наметах ніхто не живе. У різних будинках відпочинку, по гуртожитках, готелях ми людей розмістили. Хто хоче поїхати додому, той їде. В області працює багато волонтерів, з-за кордону нам допомагають. Але ви неправильно сказали – це не біженці, це вимушені переселенці, вони живуть на власній землі, у своїй країні. Просто через те, що почалися військові дії, вони змушені були покинути свої будинки, рятуючи життя і майно. Якщо у них у місті стабілізується обстановка, якщо з’явилося світло, вода, газ, – вони повертаються. Якщо будинок зруйнований і нікуди повертатися, вони залишаються. Щоранку нам дають нову статистику.

Черга за хлібом у Луганську
Черга за хлібом у Луганську

Важка буде зима в Луганській області?

– У нас не буде важко, ми до зими готові. У нас буде тепло, у нас буде газ, у нас буде світло, вода. А як готується «ЛНР» до зими, це мене мало цікавить.

Ви зовсім близько до зони колишніх бойових дій...

У нас люди живуть звичайним життям. Повно людей у кафе, в барах, у магазинах. А Луганськ – під окупацією

– ...Так, Сєверодонецьк у прифронтовій зоні розташований, якщо хтось випустить ракету, вона до нас долетить. Але, слава Богу, у нас поки мирно, спокійно, люди живуть звичайним життям, ходять по вулицях. Повно людей у кафе, в барах, в магазинах. Працюють усі магазини, працюють готелі, їздить міський транспорт, працюють усі державні установи, ми всю структуру управління збираємо в Сєверодонецьку, доки місто буде тимчасовим обласним центом. А Луганськ – під окупацією. Я не знаю, якою мірою там зруйновані адміністративні будівлі.

Обмін військовополоненими в Луганській області
Обмін військовополоненими в Луганській області

Ви генерал-лейтенант міліції, у Вас великий досвід боротьби з організованою злочинністю, Ви очолювали кримську міліцію. Вам зрозуміло, як буде вирішена проблема з самопроголошеними «республіками»?

Ви хочете, щоб я взяв автомат і всіх перестріляв? У мене таких повноважень немає

– А що Ви хочете, щоб я взяв автомат і пішов там усіх перестріляв? (Сміється). У мене таких повноважень немає. І боротися з сепаратистами збройним або якимось іншим шляхом я не збираюся. Я займаюся державним управлінням територією, яка підконтрольна українській владі. На проведення спеціальних операцій у нас є відповідні органи. Я державний службовець, у мене немає ніякої зброї, навіть складаного ножа. Але я вам скажу головне: вирішити кризу треба мирним шляхом, тільки мирним шляхом. Я з «партії світла», я не з «партії війни». Я колись не знав у деталях, хто такі суніти, і хто такі шиїти, але розумів: у тому, що вони вбивають один одного, закладене якесь вікове протиріччя. Коли протестанти вбивали католиків чи навпаки – теж позначилися протиріччя, і не одномоментні, а такі, які мають столітню історію. Але коли православні вбивають православних – от цього я не можу зрозуміти! За що? За мову? За яку мову? Це надумана проблема.

Українські військові в Слов'яносербську, Луганська область
Українські військові в Слов'яносербську, Луганська область

Коли за радянських часів у навчальних закладах МВС мені викладали криміналістику, то говорили: ось цей тип особи європейський. Всі ми – ті, хто живуть в Росії, і ті, хто живуть в Україні, – мають європейський тип обличчя. Я зараз вирішую питання господарські, управлінські, адміністративні і тому подібні. Але я чітко розумію: якщо ми один одного будемо вбивати, маючи однаковий тип обличчя і будучи православними, то, напевно, ми збожеволіли або принаймні потихеньку позбавляємося глузду. Чому «не убий» забуте сьогодні священнослужителями і віруючими? Треба сідати, під егідою міжнародних організацій, та під чим хочете – і досягти миру. За що вбивають українці росіян, росіяни українців? За що?! Я не можу зрозуміти, за що!

Свого часу Ви не раз бували гостем російських телевізійних шоу ...

Я так зрозумів, що я – небажана в Москві особа, оскільки я кажу те, що думаю

– Так, мене запрошував канал ОРТ, програма «Політика». А сьогодні пропозицій з Москви немає. Я так зрозумів, що я – небажана в Москві особа, оскільки я кажу те, що думаю, і, напевно, багатьом це не подобається. Або сьогодні там потрібні політики, які розхвалювали б військові дії і штовхали людей до братовбивчої війни.

Оригінал на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG