Доступність посилання

ТОП новини

Родичі обвинуваченого у тероризмі дніпропетровського політолога вимагають дорозслідування справи


Рідні обвинуваченого в тероризмі дніпропетровського політолога пікетують суд
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

Рідні обвинуваченого в тероризмі дніпропетровського політолога пікетують суд

Родичі і друзі обвинуваченого у скоєнні терактів дніпропетровського політолога Віктора Сукачова у четвер пікетували будівлю Апеляційного суду Дніпропетровської області, вимагаючи відправити справу на дорозслідування.

У руках вони тримали плакати з написами «Вимагаємо справедливого дорозслідування», «Справа «дніпропетровських терористів» – результат фальсифікацій режиму Януковича».

За словами учасників акції, 23 травня 20214 року Індустріальний районний суд Дніпропетровська задовольнив клопотання обвинуваченого Віктора Сукачова та його захисту про направлення справи на повторне досудове розслідування. Це рішення було оскаржене державним обвинуваченням, однак рідні й знайомі Сукачова наполягають на дорозслідуванні.

Як зазначив батько обвинуваченого політолога Валерій Сукачов, раніше його син частково визнавав свою провину під тиском слідчих, однак, як тільки справу було передано до суду, від своїх попередніх свідчень він відмовився.

«Усі його зізнання у ході попереднього слідства – завдяки застосуванню недозволених методів дізнання. Є таке юридичне формулювання. Він був змушений захищати свою родину. Як тільки справу передали до суду, він від своїх попередніх свідчень відмовився. Справа фактично сфальшована, якщо речі називати своїми іменами. Велика кількість неузгодженостей у матеріалах справи виявлені адвокатом. Вирок, який загрожує – пожиттєве ув’язнення – за злочин, якого він не скоював», – сказав батько.

Водночас колишній адвокат товариша Сукачова Віталія Федоряка, якого теж обвинувачують у скоєнні терактів, Олександр Скірко, який з’явився під час пікету біля суду, заявив, що у провині свого колишнього підзахисного і Сукачова не сумнівається, однак справа мала бути порушена не за статтею «терористичний акт».

«З самого початку ми заявляли, що кваліфікація справи як «тероризм» була неправильна, треба було правильно кваліфікувати – за статтею 115, частина друга Кримінального кодексу – як «вбивство з корисливих мотивів». Вони хотіли тероризувати комерційні організації задля отримання грошей. Щодо Федоряка і Сукачова – провина доведена 100%. Були вилучені всі докази», – вважає екс-адвокат.

Віталій Федоряк раніше свою вину визнавав повністю.

27 квітня 2012 року в Дніпропетровську вздовж центрального проспекту сталося чотири вибухи. Потерпіла 31 людина. У червні Генеральна прокуратура заявила про затримання чотирьох чоловіків, підозрюваних у скоєнні вибухів у Дніпропетровську. За офіційною версією, мотив у них був корисливий: чоловіки вимагали 3,5 мільйона доларів від держави. Серед підсудних були дніпропетровський політолог Віктор Сукачов і його приятелі Віталій Федоряк, Дмитро Рева, Лев Просвірнін. Їх також звинувачували у скоєнні ще 7-ми терактів у різних містах України.

У лютому 2014 року прокуратура відмовилась від своїх обвинувачень щодо Льва Просвірніна і Дмитра Реви. Віктор Сукачов вину визнав частково, а потім у судовому слуханні повідомив, що давав свідчення за інструкціями СБУ. Віталій Федоряк, який спершу теж визнавав провину, під час суду теж зробив заяву про те, що обмовив себе під тиском слідства.

XS
SM
MD
LG