Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина припинила транспортування газу в Україну – «Нафтогаз»


25 вересня Угорщина припинила транспортування газу в Україну. Про це йдеться у повідомленні української компанії «Нафтогаз».

«О 17:55 «Укртрансгаз» отримав електронне повідомленні від угорської компанії FGSZ із оповіщенням, що о 19:00 буде припинена подача газу через технічні причини до наступного оповіщення», – зазначають у компанії.

«Нафтогаз» закликає ЄС гарантувати колективне вирішення питань енергетичної безпеки у Європі.

«Нафтогаз» дуже стурбований таким рішенням FGSZ і закликає угорських партнерів поважати свої зобов’язанні і європейське законодавство. Таке рішення суперечить принципам ЄС щодо єдиного енергоринку. «Нафтогаз» закликає ЄС гарантувати колективне вирішення питань енергетичної безпеки у Європі і поважати внутрішні норми Євросоюзу. Ні країни ЄС, ні Україна не повинні бути під тиском через енергетичний шантаж», – зазначають в українській компанії.

У «Нафтогазі» наголошують, що це сталося через кілька днів після зустрічі голови правління російського «Газпрому» Олексія Міллера та прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, яка відбулася 22 вересня. Також, зазначають в українській компанії, Угорщина припинила транспортування палива за кілька годин до тристоронньої зустрічі Україна-ЄС-Росія у Берліні.

«Укртрансгаз» має контракт із угорською компанії FGSZ, який регулює газопостачання між Україною та Угорщиною в обох напрямках. Двоє операторів не мають стандартної взаємопов’язаної угоди, хоча «Укртрансгаз» постійно наполягав на її підписанні, згідно з вимогами Енергетичного співтовариства», – зазначають у «Нафтогазі».

26 вересня у Берліні має відбутися тристороння зустріч у форматі Україна, Росія, Європейська комісія. Сторони спробують домовитися про ціну на газ для України.

10 вересня про зниження на чверть обсягів постачання російського газу заявили у Польщі. Після цього Польща припинила реверс газу в Україну. Після цього про скорочення постачання газу заявили і в Німеччині. Київ звинуватив Москву у намірі зірвати реверсні поставки.

Росія встановила для України одну з найвищих цін на газ – майже 500 доларів за тисячу кубометрів. Дорожче газ купує лише Франція, яка платить 550 доларів за тисячу кубометрів.

«Газпром» з 16 червня 2014 року перевів Україну на передоплату постачання російського газу, зменшивши подачу палива для українських споживачів до нуля.

НАК «Нафтогаз України» подав позов щодо ціни газу на російську компанію «Газпром» до арбітражного суду у Стокгольмі.

XS
SM
MD
LG