Доступність посилання

ТОП новини

В Україні медіа менш вільні, ніж у Молдові й Грузії, через окупацію – рейтинг


За станом свободи слова з-поміж шести країн «Східного партнерства» Україна посіла третє місце, поступившись Грузії (1-ше місце) і Молдові (2-ге місце). Гірше, ніж в Україні зі свободою слова у Вірменії, Азербайджані й Білорусі. Такими є результати щоквартального вимірювання індексу свободи медіа «Східного партнерства».

Директор з програмної діяльності «Інтерньюз-Україна», яка спільно з неурядовими організаціями з інших країн-учасниць проводить це дослідження, Андрій Кулаков пояснив основні причини відставання України від Грузії та Молдови: «У нас минув майданний синдром полювання на журналістів на великій території. Тепер це триває далі на окупованих територіях. Коли в журналістів стріляють, коли вони залишаються мішенню агресії та насильства, це все дуже впливає на рейтинг та стан свободи слова в Україні».

За словами авторів рейтингу, стан свободи слова в Україні сьогодні є невизначеним, оскільки не відомо, як достеменно розвиватиметься далі ситуація в умовах конфлікту з Росією та суспільних трансформацій після Майдану.

«Ми усунули режим Януковича. Журналістська спільнота тієї чи іншою мірою здебільшого підтримала президента Порошенка та його уряд. Як поведе себе індекс в наступних кварталах, наразі просто не відомо», – пояснює менеджер проекту «Моніторинг свободи медіа країн «Східного партнерства» Наталія Сад.

Індекс свободи медіа оцінюють по десять експертів з кожної країни-учасниці «Східного партнерства».

XS
SM
MD
LG