Доступність посилання

ТОП новини

Країни G7 і ЄС погрожують Росії новими санкціями (європейська преса)


Київ – Російські військові літаки усе частіше порушують повітряний простір країн Балтії, а війська Росії не поспішають виходити з території України. Такі дії зменшують можливість скасування санкцій, які Євросоюз ввів проти Росії влітку. Ба більше – країни «Групи семи» (G7) та ЄС можуть «підняти Росії ціну» за її небажання припиняти ескалацію конфлікту в Україні.

Впливова британська газета The Financial Times і французьке інформаційне агентство France Press повідомляють, що міністри закордонних справ держав-членів «Групи семи» і представники Євросоюзу ухвалили спільну заяву щодо ситуації в Україні. Тобто, ідеться про погрозу ввести новий рівень санкцій проти Росії, яка відмовляється виводити свої війська з території України і продовжує шантажувати Київ – поширенням військової агресії, забороною українського експорту в Росію, тощо. «Група семи» у своїй заяві наголосила, що санкції «не є самоціллю. Вони можуть бути скасовані лише тоді, коли Росія виконає свої зобов’язання щодо припинення вогню, згідно з Мінськими домовленостями і повагою до суверенітету України», пишуть британські і французькі оглядачі.

А кореспондент The Financial Times у Брюсселі Пітер Шпіґель у своїй статті «Путін вимагає переписати Угоду про асоціацію між Україною та ЄС» пише про плани Кремля використати 15-місячне відтермінування економічної частини для суттєвого редагування цього документа.

Путін попередив, що будь-які зміни українських законів щодо торгівлі і правил сертифікації товарів відповідно до стандартів ЄС, Москва вважатиме порушенням домовленостей між Україною і Росією. Тож Російська Федерація у відповідь буде запроваджувати контрзаходи, цитує британець лист президента Росії Путіна до нинішнього президента Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу.

The Financial Times також повідомляє, що російські військові літаки усе частіше порушують кордон із державами Балтійського регіону. Минулого і цього тижня оперативні служби НАТО фіксували появу у повітрі над Латвією і Литвою літаків ВПС Росії. Аналізуючи цю інформацію, аналітики латвійської газети Diena пов’язують російські провокації з початком військових навчань Збройних сил Латвії і заявами керівників НАТО щодо розміщення у Балтії пункту оперативного командування.

«Цього року зафіксовано 150 випадків, які можна вважати такими, що могли би призвести до конфлікту між Росією та її сусідами. Військові літаки підлітали впритул до кордону з Латвією і вели себе провокаційно. Естонія заявила, що російські винищувачі цього року незаконно перетинали її повітряний простір 5 разів. Естонці кажуть, що за останні вісім років таких вторгнень було не більше ніж 7, але цього року Росія значно частіше порушує повітряний кордон Естонії», – зазначають латвійські журналісти.

А польська Gazeta Wyborcza повідомила про контакти між президентами України і Росії, серед іншого, про підготовку до зустрічі Петра Порошенка і Володимира Путіна. Команди президентів проводять з цього приводу консультації, а самі президенти спілкуються по телефону, пише видання.

Також Gazeta Wyborcza повідомляє про зупинку реверсу газу з Угорщини до України. Про це пише у статті «Угорці допомагають шантажувати Україну» Анджей Кублік. За його даними, у Києві підозрюють, що припинення реверсу – це «результат закулісних домовленостей» між угорським урядом і російським «Газпромом», чий керівник днями відвідав Будапешт.

Видання пов’язує це, зокрема, з візитом керівника «Газпрому» Олексія Міллера до Будапешта 22 вересня. Інформацію поляків підтверджує стрічка новин угорського інформаційного агентства MTA. Реверс газу угорці зупинили 25 вересня вдень, про що ідеться і у повідомленнях для міжнародних партнерів українською стороною (компанією «Укртрансгаз»). Угорська сторона пояснює зупинку реверсу «технічними причинами».

Росія погрожує Євросоюзові припиненням постачання енергоносіїв, якщо країни-члени ЄС здійснюватимуть реверс газу до України, заявив в інтерв’ю німецькій газеті Handelsblatt міністр енергетики Російської Федерації Олександр Новак. Європейські медіа, аналізуючи ситуацію, що складається на енергетичному ринку, радять готуватись до холодної зими. А українцям рекомендують терміново реформувати сектор безпеки, включно з енергетичним.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG