Доступність посилання

ТОП новини

Україна не відкликатиме позов до «Газпрому» – Яценюк


Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк
Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк

Україна ні за яких обставин не відкликатиме позов до компанії «Газпром» зі Стокгольмського арбітражного суду. Про це заявив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, коментує результати тристоронніх газових переговорів у Берліні.

«Зараз проходять перемовини української делегації у тристоронньому форматі: ЄС, Україна і Росія. Я не хочу зараз давати жодних попередніх коментарів до того моменту, доки не буде на папері викладена спільна позиція. За жодних обставин Україна не буде відкликати позов зі Стокгольмського арбітражного суду. І саме рішення суду для нас буде остаточним аргументом в переговорах із «Газпромом», – говорить Яценюк.

За словами українського прем’єра, до рішення суду необхідно пройти низку юридичних процедур.

«Наша спільна позиція з Єврокомісією полягає в тому, що до моменту остаточного рішення Стокгольмського арбітражного суду нам треба підписати тимчасову угоду про постачання природнього газу», – зазначає Яценюк.

Як повідомив у п’ятницю єврокомісар з енергетики Ґюнтер Еттінґер, Україна має сплатити російському «Газпрому» два мільярди доларів до кінця жовтня і ще 1,1 мільярда доларів до кінця року.

Еттінґер також заявив, що новий раунд тристоронніх переговорів щодо газу відбудеться наприкінці наступного тижня.

Єврокомісар зазначив, що високо оцінює шанси того, що газової домовленості між Україною, ЄС і Росією буде досягнуто.

Росія встановила для України одну з найвищих цін газу – майже 500 доларів за тисячу кубометрів. Дорожче газ купує лише Франція, яка платить 550 доларів за тисячу кубометрів.

«Газпром» з 16 червня 2014 року перевів Україну на передоплату постачання російського газу, зменшивши подачу палива для українських споживачів до нуля.

«Нафтогаз» подав позов щодо ціни газу на російську компанію «Газпром» до арбітражного суду у Стокгольмі.

XS
SM
MD
LG