Доступність посилання

ТОП новини

Україна і Росія уклали тимчасову газову угоду – єврокомісар Еттінґер


Україна і Росія за участю Євросоюзу домовилися про тимчасове розв’язання газової проблеми, яке дозволить цієї зими не допустити дефіциту блакитного палива як в Україні, так і в державах ЄС.

Після тристоронньої зустрічі в Берліні комісар ЄС з енергетики Ґюнтер Еттінґер заявив, що Україна до кінця жовтня має сплатити Росії два мільярди доларів, а до кінця року – ще 1,1 мільярда доларів за раніше спожитий газ.

Якщо Москва до кінця жовтня отримає перший транш і передоплату за ціною 385 доларів за тисячу кубометрів, то поставить Україні п’ять мільярдів кубометрів палива.

Якщо Київ наступного року виграє свій позов у Стокгольмському арбітражному суді, він не буде винний за раніше спожитий газ більш як 3,1 мільярда доларів. Якщо свою правоту доведе Росія, то Україна повинна буде заплатити додатково 2,1 мільярда доларів.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан заявив, що українські та російські чиновники ще мають обговорити ці домовленості зі своїми урядами. Водночас домовленостей щодо принципів ціноутворення досягти не вдалося, додав він.

Російський міністр енергетики Олесандр Новак зауважив, що три сторони знову зберуться для врегулювання суперечностей 2 або 3 жовтня.

Росія встановила у 2014 році для України одну з найвищих цін газу – майже 500 доларів за тисячу кубометрів. Дорожче газ купує лише Франція.

«Газпром» з 16 червня перевів Україну на передоплату постачання російського газу, зменшивши подачу палива для українських споживачів до нуля.

НАК «Нафтогаз України» подав позов щодо ціни газу на російську компанію «Газпром» до арбітражного суду у Стокгольмі.

XS
SM
MD
LG