Доступність посилання

ТОП новини

Маленькі й великі кроки до тепла в оселях. З чого почати?


Київ – Жителям українських міст експерти радять запасатися герметиком, поролоном і теплоізоляцією, щоб захистити квартири від холоду, а мешканцям під’їздів – домовлятися між собою, щоб вмикати електроопалення по черзі. Водночас уряд і керівники міст говорять про намір розпочати опалення пізніше, щоб зекономити газ. Втім, частина депутатів Київради закликає повернути енергосистему столиці в комунальну власність.

Через дефіцит вугілля й газу в Україні жителям міст варто подбати про утеплення осель до зими, про це говорять і експерти, і представники влади. Керівник програми ЄС «Угода мерів – Схід» Святослав Павлюк розповів Радіо Свобода, як саме це зробити.

Втрати тепла у багатоповерхівках в нас втричі більші, ніж в середньому в ЄС. Альтернативи утепленню зовнішніх стін немає
Святослав Павлюк

«Проживання в будинку колективної власності вимагає й колективних дій. Втрати тепла у багатоповерхівках в нас втричі більші, ніж в середньому в ЄС. Альтернативи утепленню зовнішніх стін немає. Зараз уряд розблоковує шляхи для цього, але це дорогий та тривалий процес», – пояснює він.

«У масштабах однієї квартири можна вдаватися лише до маловитратних методів, – розповідає експерт. – Треба утеплити всі труби на горищах, у підвалах. Оглянути під’їзд. Герметизувати всі вікна, особливо вгорі, куди може виходити тепло. Треба перевірити електромережу будинку, бо коли всі увімкнуть електроприлади – вона горітиме. Енергосистема і будинку, і країни здатна забезпечити використання електроенергії для опалення – але не в усіх помешканнях одночасно. Мешканці під’їзду можуть домовитися вмикати їх по черзі, а з 19:00 до 22:00, в годину пік – вимикати всі обігрівачі, потужніші за один кіловат. Тоді як з пізнього вечора до сьомої ранку можна обігріватися від електрики практично як заманеться».

Святослав Павлюк радить господарям і кілька, на перший погляд, дрібниць, які можуть суттєво підвищити температуру в приміщенні.

«Варто поклеїти світловідбивні екрани за батареями, герметизувати щілини у вікнах і дверях, заклеїти частково вентиляцію на кухні й у ванній – це зменшить відтік тепла», – додає фахівець.

З опалювальним сезоном влада свідомо зволікатиме

Україна вже відчула першу хвилю осіннього похолодання, однак опалювальний сезон у містах намагатимуться почати якнайпізніше, щоб зекономити резерви газу. Уряд зобов’язав погоджувати з ним підключення до опалення кожного міста, повідомляють в ПАТ «Київенерго». Водночас міський голова Києва Віталій Кличко пояснив, що все залежатиме від погоди.

Будемо підключати теплопостачання тільки, коли вже середньодобова температура буде знижуватися
Віталій Кличко

«Будемо підключати теплопостачання тільки, коли вже середньодобова температура буде знижуватися. Розглядається питання, в цілях економії газу, трохи зрушити підключення та відключення від тепла», – наголосив Кличко, пояснивши, що починати опалювальний сезон пізніше, а закінчувати раніше – це позиція Кабміну, яку міста мусять виконувати.

Ризик того, що взимку в київських квартирах буде холодно, є високим, не в останню чергу – через структуру власності енергосистеми столиці, заявив Радіо Свобода депутат Київради від ВО «Свобода» Руслан Андрійко.

«Київенерго» перебуває в руках компанії Ріната Ахметова, і поки не виконають нашу вимогу про повернення громаді підприємства, отриманого «без копійки грошей», гарантувати тепло в оселях нереально
Руслан Андрійко

«Наразі немає певності, що місто буде в теплі. Досі «Київенерго» перебуває в руках компанії Ріната Ахметова, і поки не виконають нашу вимогу про повернення громаді підприємства, отриманого «без копійки грошей», гарантувати тепло в оселях нереально», – вважає депутат.

Тим часом голова наглядової ради «Київенерго» Іван Плачков заявив, що в Києві увімкнуть опалення, коли середньодобова температура стане стабільно нижчою за 8 градусів. Водночас, за його словами, нинішній ліміт газу в 1,1 мільярда кубометрів, який визначили для «Київенерго», недостатній для негайного пуску теплоелектроцентралей Києва.

Премʼєр Арсеній Яценюк раніше заявляв, що уряд компенсуватиме витрати українцям, які переходять з газового на інші види опалення. Втім, депутати Київради кажуть, що в багатоквартирних будинках такі можливості обмежені, за винятком встановлення електричних бойлерів.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG