Доступність посилання

ТОП новини

Ашраф Гані прийняв присягу президента Афганістану


Новообраний президент Афганістану Ашраф Гані (л) і голова Верховного суду Абдул Салям Азімі, 29 вересня 2014 року
Новообраний президент Афганістану Ашраф Гані (л) і голова Верховного суду Абдул Салям Азімі, 29 вересня 2014 року

У Кабулі сьогодні відбулася церемонія інавгурації нового президента Афганістану Ашрафа Гані. Сьогодні ж склав присягу колишній кандидат в президенти Абдулла Абдулла як керівник виконавчої влади.

Екс-міністр фінансів і колишній співробітник Світового банку Гані пообіцяв підписати угоду з США про співробітництво в галузі безпеки. Цей документ передбачає, що на території Афганістану після виведення основних сил контингенту США залишиться обмежена кількість американських військових.

Екс-міністр закордонних справ Абдулла Абдулла як глава виконавчої влади буде виконувати обов’язки прем’єр-міністра країни.

21 вересня Ашраф Гані був офіційно оголошений переможцем президентських виборів. Цьому передував довгий період суперечок про результат голосування.

Абдулла Абдулла стверджував, що раніше оголошені результати другого туру виборів, що відбувся 14 червня, були сфальсифіковані на користь його суперника.

У підсумку проводився перерахунок голосів під наглядом представників ООН. Під тиском США й ООН два кандидати погодилися сформувати уряд національної єдності і на початку вересня підписали угоду про розділення владних повноважень.

З 2001 року єдиним лідером в Афганістані був президент Хамід Карзай.

XS
SM
MD
LG